Spring naar inhoud

ESPERO – Corona-Crisis En Anarchie

06/01/2021

Net voor de kerstdagen verscheen het tweede nummer van het ondogmatische Duitse libertaire tijdschrift espero (‘Ik hoop’), een kosteloos e-zine. Het is de voortzetting van een tien jaar eerder gestopte papieren versie van het blad. Dit tweede nummer concentreert zich op de corona pandemie. ‘Of we het nu leuk vinden of niet, de pandemie dwingt ons om de kerstvakantie op een reflectieve manier door te brengen’, aldus de redactie. Laten we dus er het beste van maken!

‘Crises zoals de corona-crisis hebben de potentie om mensen te inspireren om anders te denken over de inhoud van het sociaal-politieke en om nieuwe organisatorische realiteiten te creëren. Op deze manier kunnen crises een moment van collectieve pauze worden om na te gaan wat voor soort leven en samenleven we in de toekomst willen hebben. Als ondogmatisch-libertair tijdschrift willen we met ons themaspecial deelnemen aan het maatschappelijke discours over het hervormen van de wereld na de corona-crisis’, luidt de aanbieding van het tijdschrift. [ThH]

Opzet en uitvoering espero-special

In april 2020, na het uitbreken van de corona-crisis, heeft de redactie een call for papers uitgeschreven voor bijdragen aan de huidige espero-special getiteld: ‘De corona-crisis en anarchie’. Het antwoord op deze oproep was buitengewoon en ook internationaal. De redactie was verheugd dat ze de corona special, zeg maar als ‘kerstcadeau’, kon presenteren als nr. 2 van espero

Dit nummer bevat drie vraaggesprekken, een met Noam Chomsky, een ander met Roel van Duijn en vervolgens een met David Graeber. Daarnaast komt men artikelen en boekbesprekingen tegen Markus Henning, P.M., Rolf Raasch, Jochen Schmück, Gerhard Senft, Maurice Schuhmann, Thomas Swann en Sarthak Tomar. Het artikel van Thomas Swann bevestigde wat ik onlangs opmerkte, toen ik het Engelse tijdschrift Anarchy (1960-1970), opgericht door de Engelse anarchist Colin Ward, een merkpaal noemde (in de AS 208). Want wat wil? Swann schrijft over de anarchistische cybernetica (…) in en na de coronavirus-crisis. Cybernetica? Dat was toch iets uit de jaren 1960/70? Ja; en het kon niet uitblijven: zijn betoog berust mede op Anarchy waarin enkele libertair ingestelde specialisten over cybernetica hadden geschreven. In ieder geval deed het mij goed om het onderwerp, met de nodige aanpassingen en actualisering, weer op de agenda te zien – na een halve eeuw!

De openingsbijdrage van het nummer mag  er ook wezen. Die is van Jochen Schmück en getiteld ‘Verschijnt na de pandemie de anarchie?’. Ik maak van zijn bijdrage een apart item, voor de anarchisme-discussie die best in 2021 van de grond zou kunnen komen. Wie het artikel al vast in het Duits wil lezen, kan het tijdschrift downloaden, klik HIER. Voor meer informatie over espero kan men de site van het tijdschrift bezoeken, klik HIER.

Thom Holterman

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: