Spring naar inhoud

De Politie Waakt Over U !

20/01/2021

Het zijn uitgesproken de anarchisten die zich zorgen maken over alle anti-covid-19 maatregelen. Zij brengen die veelal onder de noemer staatsrepressie. Niemand zal daarvan opkijken, want hun anti-staatsreflexie werkt nog perfect. Op de voorkant van het januarinummer van het Franse anarchistische maandblad Le Monde libertaire (LMl; nr. 1824) komt dit tot uitdrukking: ‘De politie waakt over u!’…’Ah, alleen maar ellende’.

Ellende en nog eens ellende

In dit nummer van LMl zit vervolgens een ellende-reeks als maandelijks ‘dossier’. Het gaat evenwel niet over de politie, maar over sociale ellende. Verschillende factoren kunnen mensen in de ellende storten. Zie daar dan maar eens uit te komen. Geschreven wordt over bedelaars – hoe ze geweerd en weggejaagd worden. Maar ook de ellende van de kunstenaar wordt naar voren geschoven.

Maffiose farmaco-industrie

In een bespreking van een ander anarchistisch tijdschrift zal ik mij afvragen hoe anarchisten – als zij dat al zouden willen – zich voorstellen om een anti-coronavirus vaccin te ontwikkelen en te produceren. Hoe passeer je, want dat zou het doel kunnen zijn, de maffiose farmaco-industrie?

Alleen al vanwege de organisatorische omvang (opzet van onderzoek en productie-eenheden voor een vaccin) lijkt mij dit een complexe bezigheid van lange duur. Voor een vergelijk verwijs ik naar het in het onderhavige nummer van LMl opgenomen verslag van de overname van een buurtwinkel  in een Frans dorp (bistrot-services-tabac ‘Le Temps d’Harmonie’). De titel luidt ‘Een anarchistische onderneming?’. Je moet er niet aan denken welke voetangels en klemmen vermeden moeten worden voordat je kan openen – nog los van de coronamaatregelen. En daarna 55-70 uur werken per week. Dan hebben we het nog maar over een buurtwinkel, niet over een ‘anarchistische productie van een vaccin’…

Verder in dit nummer een beschrijving van allerlei, herkenbare, actieterreinen, onderwerpen waarover na te denken, de boekenrubriek, enzovoort.

Thom Holterman

Le Monde libertairenr. 1824, januari 2021, 56 blz., prijs 4 euro.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: