Spring naar inhoud

150 Jaar Parijse Commune. Het Communisme Heeft Echter Nog Nooit Bestaan

11/03/2021

Net als in Nederland zitten in Frankrijk theater, bioscoop, muziek en andere culturele instellingen in een corona-spagaat. Het leven van kunstenaars ligt erdoor overhoop – zoals dat van vele andere mensen. Geen inkomsten, geen contact met publiek. Of de minister van Cultuur daarop veel invloed ter verbetering kan hebben, is een vraag. Maar uit Siné Mensuel (nr. 105, maart 2021) maak ik op dat men van de huidige minister van Cultuur, Roselyne Bachelot, helemaal niets hoort. Ze is een onbekende in de cultuurwereld, lees ik op de voorkant van Siné. Het maandblad is eens een kijkje bij Roselyne gaan nemen, en zo troffen ze haar aan… [ThH]

Parijse commune (1871)

In dit nummer uitgebreid aandacht voor de viering van de 150ste verjaardag van de Parijse Commune – met een mooie prent van de bekende Franse striptekenaar Jacques Tardi. Een historische beschrijving van het kwaad dat politiek rechts in die tijd uitrichtte om de opstand te onderdrukken, gaat daarbij. En na de massaslachting die politiek rechts – op zijn minst vielen er 20 000 doden – liet uitvoeren, bleef er vanaf 1885 niets anders over voor socialisten en anarchisten: een bedevaart naar de ‘Mur des Fédérés’ (een deel van de omheining van de Parijse begraafplaats Père-Lachaise).

Alle macht aan de raden?

Er zijn meer opstanden en revoluties van het gewone volk geweest, arbeiders, boeren, huisvrouwen, ambachtslieden, matrozen enzovoort. Dat geeft bijvoorbeeld de Russische revolutie in 1917 te zien. Maar de ‘wil tot macht’ zat nu in de poriën van lui van politiek links. Er volgde de oprichting van de Russische sovjet republiek (USSR). Dat leverde een pretentie op: het socialisme, het communisme zelfs, zou werkelijkheid worden (‘het reëel bestaande socialisme, werd het genoemd). Alle macht zou aan de raden zijn. Maar al gauw leverde de substitutietheorie op: alle macht aan de secretaris-generaal van de heersende partij, de bolsjewistische. Alleen al het feit dat de op- en inrichting van de staatsinstelling USSR gepaard gegaan is met het uitoefenen van veel genadeloos geweld – het massaal doden van mensen, terroriseren van hen (gevangen zetten, martelen, verplichten tot dwangarbeid) – gepleegd door of althans opgedragen door en uitgeoefend in naam van politiek linksen als Lenin, Trotski, Stalin, dàt maakt al dat is op te merken: er heeft nooit communisme bestaan!

Die constatering leest men in Siné Mensuel, in de kop van het vraaggesprek met de Franse filosoof en econoom Frédéric Lordon. Het vraaggesprek vindt plaats naar aanleiding van zijn onlangs verschenen boek getiteld Figures du communisme (uitgeverij La Fabrique). Lordon is in intellectueel Frankrijk een vleesgeworden tegenmacht. Hij meent dat het kapitalisme een fase ingegaan is, waar het de mensheid aan het vernietigen is. Om dit te keren stelt hij voor zo snel mogelijk het oorspronkelijke communisme tot ontwikkeling te brengen. Dit is het wat hij in zijn boek aan de orde stelt, maak ik op uit het vraaggesprek.

Verder in Siné Mensuel al het gebruikelijke aan artikelen, rubrieken, strips, cartoons enz.

Thom Holterman

Siné Mensuel, nr. 105, maart 2021, 32 blz., prijs 6,50 euro

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: