Spring naar inhoud

Matrozenopstand Kronstadt 1921 Herdacht en Anarchistische Moraal

17/03/2021

Wij weten allemaal hoe politiek rechts met grof geweld huishoudt wanneer het gewone volk in opstand komt. Deze maand is er vol van. Zo was eerst de herdenking van de Parijse Commune 1871 aan de orde. Maar de strijd is nog niet gestreden, zo schrijft Monique Vézinet op de site ReSPUBLICA onder de titel  ‘De onvoltooide strijd van de Communardes’. Zij richt zich dan op wat  vrouwen als Louise Michel tijdens de Parijse Commune zijn begonnen: het opzetten van een vrouwenbeweging. Vézinet schrijft erover vanuit die historische positie en zeer recente literatuur over dit onderwerp.

In het Franse maandblad Le Monde libertaire van maart 2021 (nr. 1826) worden de arbeidersopstanden in Wallonië van maart 1886 op het punt van gewelddadige reacties belicht. In dit soort beschouwingen gaat het dus steeds om politiek rechts tegen de arbeidersbevolking. [ThH]

Hetzelfde nummer van Le Monde libertaire (LMl) bevat ook bijdragen over hoe politiek links zich met geweld en repressie tegen het gewone volk richt. Tot dat gewone volk behoren ook de matrozen in Rusland van 1921. Politiek links, de bolsjewisten, onder wie leiders als Lenin en Trotski, hadden in 1917 de macht gegrepen. Het eerste wat gebeurde was een geheime politie oprichten (de Tsjeka, door Lenin in december 1917; had hij van de tsaar afgekeken die in 1881 de Okhrana, geheime staatsveiligheidsdienst, oprichtte; zie van Victor Serge de tekst – uit het Frans, van 1925 – Wat elke revolutionair moet weten over repressie).

Politiek rechts had Lenin en Trotski geleerd hoe je een bevolking onder de duim moet houden. Het is niet voor niets dat ik zojuist naar de tekst van Victor Serge verwees. Aan het voorwoord van de tekst is te ontlenen ‘dat het wel interessant is te weten hoe die machine in elkaar zit en werkt’. ‘De politie van elk land is zowat op dezelfde leest geschoeid, en uit zijn [Victor Serge] bondige uiteenzetting valt wel iets te leren…]. Daar tegenover staat dat de matrozen van Kronstadt onthouden hadden, uit 1917, dat ‘alle macht aan de raden’ toekwam. En omdat zij dat onthouden hadden, werden zij in maart 1921 door bolsjewistische leger- en Tsjeka-eenheden uitgemoord – op bevel van Trotski. In twee artikelen wordt verslag ervan gedaan – en de matrozenopstand herdacht in LMl.

Communisten die de macht hebben weten verdomd goed hoe die macht in elkaar zit en hoe die te gebruiken. Zij leveren telkens weer het bewijs van de anarchistische visie: als je je niet zelf bevrijdt en je wacht op je bevrijders, dan kies je daarmee je nieuwe onderdrukker. In LMl lees je daarover in het artikel getiteld ‘Cuba. En nachtmerrie zonder einde’ (in feite een boekbespreking van een boek verschenen onder dezelfde titel).


 
De religieuze geeft brood aan zijn of haar buur omdat God opdracht geeft tot liefdadigheid en dat hij of zij zelf in het paradijs wil komen (religieuze moraal). Iemand als Kropotkin geeft brood aan de buur omdat die honger heeft (anarchistische moraal). Een wat is de moraal bij de stokstaartjes? Brood? Wat is dat?
 

Of de anarchistische visie over bevrijding en de nieuwe onderdrukking een onderdeel is van de anarchistische ethiek ga ik niet uitmaken. Weet evenwel dat het dossier in dit nummer gewijd is aan dat onderwerp. Daar valt veel over te zeggen zonder iets voor te schrijven. Het zijn je eigen overwegingen waar het om gaat.

Verder in dit nummer alle gebruikelijke ingrediënten, zoals de rubrieken, artikelen om het nadenken te bevorderen, boekbesprekingen en wat dies meer zij.

Thom Holterman

Le Monde libertaire, nr. 1826, maart 2012, 56 blz., prijs 4 euro.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: