Spring naar inhoud

Stemonthouding

14/04/2021

Naast vele andere onderwerpen vindt men in het aprilnummer van het Franse anarchistische maandblad Le Monde libertaire (nr. 1827) ook het dossier ‘Stemonthouding!’ (de voorkant spreekt van: Fais abstention!). Het gaat dus over een klassiek anarchistisch onderwerp van het afwijzen van het kiezen van je parlementaire onderdrukkers. Parlement, een woord dat samengesteld lijkt uit de Franse werkwoorden ‘parler’ (lullen) en ‘mentir’ (liegen). Dat kan Mark Rutte (VVD) als de beste. Hij kreeg er een motie van afkeuring voor aan zijn broek. Ferm werd hij aangepakt, ook door fractieleider mevrouw Kaag (D66).

Een paar dagen later belde zei hem evenwel op, of er wat te dealen was over haar kandidate voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Koehandel dus? Heftige ontkenning van deze insinuatie. Bij de stemming vonden VVD, CDA, D66 elkaar en de D66 kandidate ging met de winst aan de haal. Wel, het dossier in Le Monde libertaire heeft als werktitel: ‘Je hebt gestemd, en daarna?’. Dit dus: ‘Business as usual’, hè mevrouw Kaag. [ThH]

Strijdperken, avonturen in Brussel, derde generatie revolutionairen

De inhoud van de verschillende artikelen in Le Monde libertaire (LMl) loopt sterk uiteen. Men komt tegen: (a) het laatste (vijfde) deel van de serie ‘De avonturen van Élisée Reclus in Brussel’, (b) ‘Wie/wat maken de Black Blocs uit (het gaat meer om een tactiek dan een organisatie), (c) ‘Feminisme als virus tegen het seksistische en kapitalistische virus’, (d) ‘Onder strikt toezicht’ (het is gratis, maar jij bent het product),  (e) een artikel over een kleinzoon van Fidel Castro, een van de derde generatie revolutionairen – de degeneratie? Hij rijdt in een luxe automobiel rondjes door Havana. Daarnaast nog een bijdrage over Tsjernobyl, dat een trekpleister voor toeristen lijkt geworden. De hoofdtoon wordt natuurlijk gezet door onderwerpen die tot strijdperken gerekend worden. Besloten wordt met boekbesprekingen.

Thom Holterman

Le Monde libertaire, nr. 1827, April 2021, 56 blz., prijs 4 euro.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: