Spring naar inhoud

Lelijke Gezichten In Een Lelijke Wereld. Nooit Meer !?

09/06/2021
tags:

Plus jamais! Nooit Meer! Maar de wereld is nog vol met lelijke mensen – oh, jawel, keurig gekleed, opgepoetst gezicht, opgemaakt – luitjes als van die Van Dienden’s (houden van graaien: Online), de Rutte’s, de Van Ark’s, de Koolmezen, de Schouten’s (houden van ondersteuning van graaiers en ‘plezierjacht’). Het is CDA en VVD66 ten voeten uit. Dat levert een ‘lelijke’ wereld op – zo lelijk als de voorkant van het juninummer van Siné Mensuel. Dat nooit meer! In Frankrijk is het socio-politiek gezien niet anders dan in Nederland.

Siné Mensuel beschrijft veel lelijks dat Fransen niet kunnen ontlopen. Maar wat moet je dan ook met een president als Macron die weigert iets bij te dragen aan de herinnering van wat 150 jaar geleden in bloed werd gesmoord, de Commune van Parijs 1871 (Le Monde van 4 juni 2021, p. 29). Macron, hij ging liever wat staan jammeren aan het graf van Napoleon, ter herdenking van diens 200ste sterfjaar. Napoleon overleed in 1821 en ligt begraven in ‘Les Invalides’ (Parijs). Wat zou Macron graag op Napoleon lijken, Empire zijn…

De Nederlandse minister president Rutte doet niet onder voor Macron. Was het Rutte niet die, jaren geleden, vol trots wees op het grote voorbeeld van de handelsgeest en roof: de mannen van de VOC (1602 opgericht). Dat moest in onze tijd herleven. Sywert van Dienden heeft het begrepen.

De enige die in Frankrijk nog wakker was terwijl velen sliepen, Alexandre Marius Jacob (1879-1954), krijgt in het nummer van Siné Mensuel een ruime plaats ingeruimd. Jacob was een anarchistische illegalist. In de nacht ging hij bij superrijke Fransen langs. Hij deed illegaal wat de mannen van de VOC en later lui als Van Dienden legaal deden en doen: stelen. Jacob werd uiteindelijk opgepakt en veroordeeld tot levenslange dwangarbeid op een Frans eiland, ver weg. Ook dat eiland was overigens door roof verworven in de koloniale tijd. Een eenvoudige nachtwerker in een ‘ugly world’.

In het Nederlands verscheen onlangs een mooie uitgave met teksten van en over Alexandre Jacob – want naast inbreken schreef hij ook over zijn ideologische drijfveren op een smakelijke manier. Het boek is uitgekomen bij uitgeverij Iris en draagt als titel De nachtwerkers. Een bespreking van dit boek staat Online.

Thom Holterman

Siné Mensuel, nr. 108, juni 2021, 32 blz., prijs 6,50 euro.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: