Spring naar inhoud

Laat Alle Bloemen Bloeien

16/06/2021

“Het zaad van het zelfbestuur zal uiteindelijk altijd bloemen geven!” Dit is te lezen op de voorkant van het juni-nummer van het Franse anarchistische maandblad Le Monde libertaire (nr. 1829). Een dergelijk optimisme kan bestaan als je verbindingen weet te leggen tussen ideeën (zoals zelfdoen), verwijzingen (steeds weer bloeit zelfdoen op) en ervaringen (wat spreekt uit, bijvoorbeeld, de vrije gemeenten in de 12de eeuw en de Commune van Parijs in 1871). Dit reactionaire krachten ten spijt. Die laten met de grote maaier alles wat boven het maaiveld uitkomt de kop verliezen. Maar toch: 1871-2021: Commune overal! Dat leert de achterkant van het nummer. [ThH]

Staat, moordenaar

In het nummer is over de gebruikelijke strijdterreinen te lezen en ook over ‘Geschiedenis’ waarin een artikel beschrijft hoe de staat zich als moordenaar gedraagt. Pinelli, Sacco en Vanzetti, Ferrer, Joe Hill. Allemaal vermoord door de staat, dat wil zeggen door hen die in naam van de staat handelden. In de rubriek ‘Paspoort’ gaat het over ‘Cuba, de economie veranderde, de autoritaire staat hield stand’. In het stuk trof ik iets vermakelijks aan.

Cubaanse bourgeoisie

Marxisten geven graag af op alles wat ‘bourgeois’ is. Het wil evenwel dat je elders, in libertaire antropologische literatuur, een discussie kan tegenkomen over village/campagne (dorp/buitengebied). Die twee liepen in elkaar over – we spreken over 4000-6000 jaar terug. Een villageois was in feite een ‘campagnard’. Het dorp (village) kon uitgroeien tot stad (of er werd een stad gesticht). Je kon dan constateren (via archeologisch onderzoek is dat bekend geworden) dat er sprake was van een ‘binnenstad’, een ‘bebouwde kom’ met grotere gebouwen (paleis voor de heerser) huizen en gebouwen voor de gegoeden, het priesterdom en de functionarissen. Dit bebouwde gedeelte heet in het Frans de ‘bourg’; zij die daar verbleven waren in tegenstelling tot de villageois (van village), de bourgeois (van bourg). Waarom dit verhaal?

In het stuk over Cuba komt een verwijzing voor naar recente, vreedzame demonstraties in Havana. Naar aanleiding daarvan heeft het Cubaanse regiem aangekondigd de veiligheidsmaatregelen uit te breiden om samenscholingen in bepaalde wijken van Havana te verbieden. Het zijn de wijken waar de machtige elite van Cuba woont en werkt, de zones van de ministeries, de regeringsgebouwen en de toeristenwinkels. In de ‘bourg’ van Havana dus, waar de ‘communistische bourgeoisie’ zich ophoudt – een ideologische oxymoron dus (een verbinding van tegengestelde begrippen).

Neoliberale kneveling van vrijheidsrechten

Overigens vindt men in een van de strijdterreinen aandacht voor de aanscherping van de Franse algemene veiligheidswet, die nog meer dan voorheen de (politieke) vrijheidsrechten aan banden gaat leggen. In dat land is, net als in Nederland, de ‘Neoliberale Bende’ actief. Hoe je ‘liberalisme’ en ‘afknijpen van vrijheidsrechten’ met elkaar kan rijmen ontgaat mij, maar het gebeurt wel. Je moet er een autoritaire instelling voor hebben, zoals Poetin, Erdogan en soortgenoten. Die noemen zich ook ‘liberaal’?

Muurschilderingen in het dorp Orgosolo

Nu we het zojuist over dorpen hadden, is het aardig te vermelden dat men in de rubriek ‘Cultuur’ in Le Monde libertaire een pagina vindt over het Italiaanse dorp Orgosolo op Sardinië. De bijzonderheid ervan is: de muren spreken over de geschiedenis van zijn lokale, sociale strijd, het dagelijks leven en het engagement van de inwoners met de internationale strijd. Het wordt verteld in 150 muurschilderingen. De beschrijving van Juan Chica Ventura is informatief. In zekere zin spreekt het ook over het toch gaan bloeien van bloemen…

Verder is er veel in het nummer om over na te denken – er is een rubriek zelfs getiteld ‘Reflexions’. Vergeet niet de uitgebreide rubriek ‘Boekbesprekingen’ door te nemen.

Thom Holterman

Le Monde libertaire, nr. 1829, juni 2021, 56 blz., prijs 4 euro.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: