Spring naar inhoud

Siné’s Zomernummer. Satire Die Pijn Doet

06/08/2021

In het echte leven hebben we deze maanden meegemaakt: Canada 40 °C, Poolcirkel ruim 30 °C, ernstige overstromingen in België, Duitsland, Nederlands Limburg. Het effect van de klimaatsverandering? Meer dan waarschijnlijk. Siné Mensuel onthoudt zich van voorspellingen. Hoewel…het kan zo maar gebeuren, dat alleen nog het topje van de Eiffeltoren zichtbaar is. Zelfs dat levert leuke vakantie-selfies op:

Als zomernummer uitgevoerd, komen we een aantal korte verhalen in Siné Mensuel tegen en enkele kennistests in de vorm van meerkeuzevragen. De onderwerpen zijn bijvoorbeeld “hoe ecologisch bent u?” en “hoe ging het met de liefde aan het Hof, eeuwen geleden”. Je moet van dit soort zaken houden. Naast dit al natuurlijk ook de vertrouwde elementen.

Dat ik oud begin te worden merk ik aan het opgenomen vraaggesprek met een jonge Franse filmhistorica. Terecht vindt zij de Franse acteur Michel Piccoli (1925-2020) top. Een film waarin hij een hoofdrol speelde, Themroc, komt helaas niet aan de orde (ik wijs er echter op: zien!). “Top” houdt zij als oordeel – even terecht – ook gereed voor de Italiaanse regisseur Marco Ferreri (1928-1997).

Aan het eind van het vraaggesprek gaat het over de film La Grande Bouffe (Het grote Vreten), een van de films van Ferreri (met onder meer Piccoli). Die werd in 1973 op het Festival van Cannes getoond. Een Frans tijdschrift commentarieerde toen: ‘La Grande Bouffe zien en kotsen’… Een jong iemand leest hier iets nieuws en ik heb het indertijd ‘meegemaakt’. Informatief en nostalgisch tegelijk dus, zo’n vraaggesprek.

We moeten een klysma toedienen! We moeten hem laten bloeden! We moeten winst maken.

Tot slot wijs ik nog op het artikel in Siné Mensuel over medische dwarsliggers in ‘Farmaland’. Het betreft een handjevol her en der in Frankrijk wonende huisartsen, die niet bereid zijn mee te werken aan het om zeep brengen van de ‘zorg’ omwille van het verdienmodel. Een van de dokters, de Parijse huisarts Dominique Dupagne, gebruikt als leus: “De geneeskunde heeft zoveel vooruitgang geboekt dat niemand meer gezond is!” [Het citaat is van Aldous Huxley.]

De zorgindustrie drijft vooral op lobby, fraude, corruptie en graaien, met de dood van mensen als een gevolg. Ik ga nu zeer kort door de bocht zal André Rouvoet zeggen (wat zo is). Hij zal er op wijzen dat dit in Nederland niet aan de orde is. Maar laat deze zeer christelijke gast maar schuiven en snuiven. Zie dan ‘Zorgindustrie en het grote graaien’ waar ik een langere bocht neem.

Thom Holterman

Siné Mensuel, nr. 109, juli-augustus 2021, 40 blz., prijs 7,50 euro.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: