Spring naar inhoud

Wolvenvakantieland

31/08/2021
Manuel Kneepkens

‘De mens is een wolf voor zijn medemens ‘(homo homini lupus). Deze formule voor een antropologische observatie wordt toegeschreven aan de Engelse politiek filosoof Thomas Hobbes (1588-1679). Die baseerde er vier eeuwen geleden een staatstheorie op. Deze theorie is fundamenteel onderuit gehaald. Toch wordt ze door staatsaanhangers – en die hebben de macht in ons soort maatschappijen – nog steeds verkondigd en gebruikt om het bestaande repressieve machtsapparaat te legitimeren. Ik laat dit allemaal rusten, want de Rotterdamse dichter en illustrator Manuel Kneepkens stuurde mij een korte impressie van zijn afgelopen vakantie in Friesland toe. Zijn impressie over wolvenland, hieronder opgenomen, maakt duidelijk waarom ik zojuist over de oude Thomas Hobbes sprak. [ThH]

Manuel Kneepkens:  Ik breng mijn vakantie nogal eens in Friesland door. Dat komt omdat ik een Friezin getrouwd heb. Uit het roemrijke geslacht Wouda. Jawel! Mijn geliefde wordt geacht af te stammen van Grutte Pier, die de Hollanders in de slag bij Warns op 26 september 1345  definitief wist te verslaan, zodat het Volkje daar in het Hoge Noorden van ons land sindsdien zichzelf trots Vrije Friezen mogen noemen.   

Frankrijk, het buitenland, waar wij in betere tijden meestal naar toe plachten te gaan, had dit jaar, dankzij president Macrons strenge Corona-maatregelen, niets aanlokkelijks voor ons. Dus zijn we in het Heitelan neer gestreken.  In een waar tiny house , een verbouwde schuur in het bezit van de Woudas. Een ideale schrijfhut.

Het is in het vlek Hinnaart, 65 zielen waarvan er  een 31 op het Kerkhof liggen. 

Kortom, het is er doodstil. Soms stijgt er een zwaan op uit de wei voor ons, soms ligt daar zwart-bont vee loom te herkauwen. Meestal zelfs dat niet. En is die greid, dat weiland voor ons huisje, een grote groene lege vlakte tot aan de wolkenpartijen aan de horizon.

Het enige lawaai: de nu en dan passerende gigantische tractoren met aanhang. Dat  zijn de boeren, de agro-industriëlen, nu eens niet op weg naar het Malieveld, maar om het gemaaide gras op te halen van hun land of…om er mest in te injecteren. Dit laatste tot afgrijzen van de D66-stemmende kieviten en de GroenLinks-stemmende grutto’s alhier. Maar de luide protesten van die beide bedreigde vogelsoorten, hoog in de lucht van Friesland, zijn vooralsnog vergeefs.  

En dan heb je ook nog de JSF,  die nu en dan laag over ons huisje vliegt vanaf de vliegtuigbasis  Leeuwarden … om die vlerk van een Poetin er maar weer eens krachtig aan te herinneren dat ons kleine pokkelandje aan de Noordzee toch écht wel verdedigd wordt.

Het gebeurt niet vaak. Want zo’n vlucht van nauwelijks 12 minuten, Leeuwarden-Maastricht, heen en terug, blijkt uiterst kostbaar te zijn. Defensie bezuinigt er zwaar op. Dat komt dus de rust in onze buurtschap zeer ten goede.

Zoals gezegd, in Hinnaart valt niets te doen. Hollanders zijn hier sinds de Slag bij Warns nooit meer gezien. Dat spreekt. Maar andere toeristen ook niet. Daar gaat verandering in komen! Want inmiddels heeft ons buurtschapje een attractie: de eerste paal voor een hek om de provincie Friesland van Lemmer tot Lauwersoog.

Tegen de wolf!

150 kilometer hekwerk van anderhalve meter hoog moet er komen. Hier en daar onderbroken door de broodnodige verkeersdoorgangen. Die worden voorzien van fladderlinten, sluizen en lichtgevende strepen voor in de nacht, zo melden de media alhier. Het idee is dat de wolf het aldus te gevaarlijk zal vinden om zo’n doorgang te betreden. We moeten nog zien of dat zo is…Dinsdag 29 juni jl. sloeg niemand minder dan Ere-Fries Hans Wiegel de eerste paal voor dit wolvenhek rond Friesland. 

Dat hek is dus gericht tegen de ‘reëel bestaande’ wolf (Canis Lupus).

Maar wat gaat er gebeuren met al die de andere wolven onder ons? Want Nederland is een notoir Wolvenland! Allereerst zijn daar de Geldwolven. De  bankiers en anderen met hun exorbitante salarissen en dito bonussen…Dan de Wolven in Schaapskleren. De ceo’s van zorginstellingen en woningbouwverenigingen, die zichzelf salarissen ver boven de Balkenende- norm toebedelen…En dan hebben we ook nog sinds kort Sywert de Mondkapjeswolf…

Wiegel, nu doorpakken! Pak allereerst je eigen VVD aan! Maar neem het huidige CDA ook maar mee! 

Sla de Wolven, Herder!

Manuel Kneepkens

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: