Kaboel, Nederland & Oranje
Ruim veertig jaar heeft het geduurd, de periode van ‘eeuwige oorlog’ in Afghanistan. Eerst de Russen; die weg. Dan de Amerikanen in dat land. Die hebben de sleutels weer aan de Taliban gegeven. De Amerikanen zouden ‘even’ met wapengeweld de democratie in dat land planten. Met Nederland als een van de knechten bij dat werk. Het ging om de operatie ‘Duurzame vrijheid’ (Enduring feedom). Heden blijkt dat er sprake is van ‘Duurzame charia’. Over twee pagina’s in het nieuwe nummer van Siné Mensuel (nr. 110, september 2021) wordt de situatie uitgelegd. Op de voorkant: Terug in Kaboel? Neen, ik ben nooit weggeweest! [ThH]
Satirische tijdschriften
In dit nummer ook ruime aandacht voor satirische tijdschriften, vooral die van na WO II. Zij geven een ware tegenmacht weer. Het artikel (over drie pagina’s) is voorzien van overdrukken van een ruim aantal voorkanten van een diversiteit aan zulke tijdschriften. Onmiddellijk valt het enige Nederlandstalige tijdschrift op door zijn titel God, Nederland & Oranje, opgericht door de cartoonist ‘Willem’ (Bernard Willem Holtrop) in 1966. Die was verwant met Provo. Nadien maakte hij furore in Frankrijk (en nog steeds vult hij een pagina van Siné Mensuel met een cartoon). Wat wil, hoewel ‘Willem’ zich – onder meer – met spotprenten over bepaalde Oranjes bezighield, zijn die lui niet weg te krijgen. Ze spelen zich nog steeds in de kijker.
Het is al geleden dat opa Bernhard 20 000 gulden aan ‘donatie’ moet hebben ontvangen om een paar ministers te bewegen een bouwvergunning te verlenen voor de bouw van een racebaan in Zandvoort (rond 1948). Het neefje Bernhard, de huisjesmelker van die Oranje familie, is mede-eigenaar van het huidige circuit van Zandvoort. Wat in deze coronatijd elders verboden is, mag in Zandvoort wel. De demissionaire minister van Volksgezondheid, Hugo de Jong, vindt dat bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort ‘de praktijk schuurt met wat de regel is’. Zo vind je voor een Oranje een excuus, dat voor anderen niet gemaakt zou worden. Klassenjustitie heette dat in mijn jonge tijd. Je ziet meteen dat er best wel soepel met het recht kan worden omgegaan. Hoe komt het toch, dat we niet van die Oranjes verlost zijn? Dat moet je eens aan de socialist Joop den Uyl vragen…
Uitbreiding van coronapas
Arbeid
‘Als werken goed is voor je gezondheid, geef het mijne dan aan een zieke!’. Dit citaat schijnt afkomstig van de Franse schrijver Antoine Chuquet (1905-1982). Noël Godin, medewerker aan Sine Mensuel, opent er zijn boekenrubriek mee. Godin haakt aan bij een groep auteurs rond de enkele jaren geleden overleden Duitse sociaal criticus en marxistische filosoof, Robert Kurz (1943-2012). Die groep, Krisis, gaf in 1999 uit het ‘Manifest tegen de arbeid’. In Frankrijk wordt zijn werk vertaald door de uitgeverij Crise & Critique. Mensen als Anselm Jappe en Clément Homs, van wie ik reeds enkele boeken op Libertaire orde besprak, zijn daarbij betrokken; Online. Waar draait de kwestie in de kern om?
‘Arbeid is niet een natuurlijke noodzaak die altijd heeft bestaan’ (door antropologisch onderzoek bevestigd), en ‘Wie het kapitaal wil laten verdwijnen, die moet beginnen zich te ontdoen van arbeid’ (eveneens door antropologisch onderzoek bevestigd). Zo’n arrogant CDA kwal als Wopke Hoekstra komt uiteraard met het tegendeel aanzetten: wie niet werken wil, moet creperen. En als je werkloos bent, wil je kennelijk niet werken. Daarom heeft hij de verkiezingsleus opgesteld, dat de maximale duur van de werkloosheidsuitkering van twee jaar terug moet naar één jaar. ‘Want werken levert je ook levensgeluk’, aldus Hoekstra. Hij is daarbij vergeten dat werken dodelijk is. Dat moet inmiddels ook in zijn eigen kringen zijn door gedrongen: de ene minister verlaat het politieke veld vanwege aanhoudende nekpijn (Tamara van Ark), de andere minister vanwege oververmoeidheid (Bruno Bruins) en een volgende omdat hij in een burn-out zit (Bas van ’t Wout). Vermoedelijk gaat het allemaal om bullshit jobs (David Graeber).
En verder in dit nummer? Alles als gebruikelijk!
Thom Holterman
Siné Mensuel, nr. 110, september 2021, 32 blz., prijs 6,50 [Vergeet niet naar de cartoon op de achterkant te kijken: ‘Aan wie is de beurt?’].