Spring naar inhoud

Een Vrije Wereld? Zonder QR-code Kom Je Nergens Meer In, Behalve In De Kerk…

30/09/2021
tags:

Frankrijk is weer open gegaan. Overal kon je lezen over deze ‘rentrée’. ‘Weer beginnen, terug naar school. Magisch woord, vervloekt. Synoniem voor een terugkeer naar een serieus, hardwerkend, ‘gehoorzaam’ leven. Je kleine baas wacht op je, klaar om je te laten betalen voor het einde van zijn eigen vakantie. Je baas, je vindt hem op kantoor, in de fabriek, op school. Je bent verpleegster, je bent brandweerman, je werkt in contact met het publiek… ben je gevaccineerd? Heb je je corona-pas?’. Aldus opent het redactioneel van het septembernummer van het Franse maandblad Le Monde libertaire (nummer 1831). Het redactioneel gaat nog even door met commentaar te leveren op die pas in Frankrijk. Wat scheelt het met Nederland…? [ThH]

 

Libertair verzet

Ik vertaal verder uit het redactioneel: ‘Maar kijk om je heen: de agent die je in een restaurant controleert, heeft geen pasje nodig… Hij zal je vinden in de duisternis van een bioscoop, maar niet in een gebedsruimte. Geen pas nodig in religieuze omgevingen. 15 augustus, groot ‘Grottenfeest’ in Lourdes, 9.000 pelgrims zonder pas om te laten zien. Religies.

Wil je naar een klein restaurant, een ‘routier’? Ben je een gewoon iemand? Ben je ingeënt? Heb je je pas bij je? Je bent een trucker, je houdt de economie met CO2 op gang, je hebt geen pas nodig. Kapitalisme. Je hebt evenmin een pas nodig… voor het stemlokaal. DemocratieReligie, Kapitalisme, Staat… Dus ja, we moeten vechten tegen deze corona-pas, maar niet te midden van al die ranzige virussen die antisemitisme, nationalisme, neofascisme, obscurantisme vertegenwoordigen, surfend op de golf van verzet. Het moet gaan om libertair verzet, zoals daarvan sprake is in Le Monde libertaire. We hebben het erover in het dossier in dit nummer. En je zult zien dat je op de oude pagina’s artikelen vindt die aansluiten bij de actualiteit. Die resoneren en redeneren.’ Tot zover het redactioneel.

En verder?

De stand van zaken in Frankrijk rond ‘gezondheid’ wordt bediscussieerd in een aantal artikelen onder de noemer ‘sanitocratie’, zoiets als aristocratie maar dan met het voorvoegsel ‘sani’ verwijzend naar ‘sanitaire’, gezondheid. Onder de noemer ‘Histoire’ vind je artikelen die actuele zaken in relatie brengen met elementen uit het verleden. Zo heb je de hedendaagse extreemrechtse figuur Éric Zemmour, die zich kandidaat heeft gesteld voor de komende Franse presidentsverkiezingen. Hij heeft een politieke agenda corresponderend met de aloude OAS (Organisation de l’armée secrète; een in het naoorlogse Europa gewelddadige geheime rechtsextremistische terreurorganisatie actief in Frankrijk en Algerije).

En ja, dit nummer pakt uit met een dossier over Le Monde libertaire vanaf het moment toen het Le Libertaire heette. Met herdrukken van (delen van) artikelen en veel beeldmateriaal, tot heden. Daarnaast natuurlijk ook nog boekbesprekingen en culturele zaken in dit nummer.

Thom Holterman

Le Monde libertaire, nr. 1831, september 2021, 56 blz., prijs 4 euro. 

Advertentie
One Comment leave one →
 1. nayakosadashi permalink
  30/09/2021 21:38

  Dus ja, we moeten vechten tegen deze corona-pas, maar niet te midden van al die ranzige virussen die antisemitisme, nationalisme, neofascisme, obscurantisme vertegenwoordigen

  Ja, daar ben ik het dus mee eens.

  Het punt is een beetje…Kritiek op het corona beleid, is vanaf het begin al relevant geweest. Deze covid situatie is wat mij betreft niet bedoeld om mensen beter te maken. Het is bedoeld om controle over mensen te krijgen.

  Sinds wanneer is Rutte geïnteresseerd in onze gezondheid? En links loopt nu klakkeloos achter Rutte en de Jonge aan. Typerend weer. Rutte zegt dat ik ‘een prik’ moet, dus dan doe ik het meteen, want ik kan niet zelf nadenken.

  FVD is tegen het corona beleid. Dus dan is links ervoor. Zo ver de diepgang van modern radicaal links. Baudet vind iets, dus dan vind ik dat niet. Het gemiddelde vrije bond lid

  Deze QR code, zal een middel zijn om controle over mensen te krijgen. Ze maken zich zorgen over een ‘samenleving’ die uit elkaar aan het vallen is, dus komen ze met dit soort dictatoriale paardenmiddelen. Anarchisten in NL vinden het allemaal prima. De staat gaat jou allemaal codes geven, als je een bepaalt ‘vaccin’ (dat geen vaccin is en waarvan de uitwerking niet bekend is) niet wilt nemen? Prima, denkt de gemiddelde Nederlandse ‘anarchist’. Linkse anarchisme in NL = maoïsme.

  Anyway…Ja en natuurlijk zitten er allemaal idiote conspiracy figuren tussen, tussen die ‘wappie’ demonstranten. Maar dat betekend nog niet dat je voor allerlei QR codes gaat pleiten. Nog nooit is de staat zo autoritair geweest. En nog nooit zijn linkse ‘anarchisten’ zo op de hand van de staat geweest. Typerend weer. Hugo, Rutte, bescherm ons ! Sla de wappies, met politieknuppels ! Voer de controlestaat op.

  Conspiracy sukkels moet je gewoon links laten liggen. Ze mogen je politieke handelen niet beïnvloeden.

  Het feit dat conspiracy denken zo opkwam, is een teken van de tijd. Onderwijs is slecht, mensen komen niet rond, er zijn geen huizen en mensen zitten full time op internet. Dan krijg je dus dat mensen voor die conspiracy dingen gaan kiezen. Zoals links woke aangrijpt, zo grijpt rechts de conspiracy ellende aan. Twee vormen van populisme/sektarisme/gekte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: