Spring naar inhoud

Antropologie En Anarchie

12/10/2021

Met genoegen kondig ik aan dat mijn boek Volken zonder staat (Kelderuitgeverij, Utrecht, 2018) in een bewerkte en iets uitgebreidere vorm in een Franse vertaling is verschenen bij L’Atelier de création libertaire te Lyon (Frankrijk). Ik heb deze tekst geschreven op basis van het boek van de Duitse antropoloog Hermann Amborn, getiteld Das Recht als Hort der Anarchie (2016). Het gaat nog steeds over ‘volken zonder staat’. Maar door aanvullingen en door de discussie met de Franse libertaire antropoloog Jean-Manuel Traimond, mede in het kader van het verbeteren van mijn Frans door hem, is het gerechtvaardigd de titel te herformuleren in Anthropologie et anarchie. De ondertitel wijst vervolgens naar de plaatsen waar dat is aan te treffen, bij samenlevingen die Amborn ‘polycefaal’ (veelhoofdig) noemt, te weten waar wederzijdse verplichtingen, macht, autoriteit en bevoegdheden op ‘vele hoofden’ rusten, dwars door de gemeenschap heen. [ThH]

De tekst van de hand van de uitgever op de achterkant van het boek heb ik vertaald en luidt:

“De auteur van dit essay, Thom Holterman, die zich hoofdzakelijk baseert op het werk van de Duitser Hermann Amborn, geeft een antropologische lezing van het anarchisme. In het bijzonder gaat het enerzijds om een aantal beschouwingen over het vraagstuk van de staat en de hiërarchische en autoritaire samenlevingen. Anderzijds  gaat het niet over een hypothetische egalitaire samenleving. Het houdt zich bezig met een aantal regio’s in de wereld waar mannen en vrouwen gisteren en vandaag in sociale verhoudingen leefden en heden nog leven, die gebaseerd zijn op gelijkheid en op de deelname door iedereen aan de (’politieke’) activiteiten van hun leefwereld, het dorp, de streek.

Natuurlijk komen die sociale verhoudingen en die activiteiten niet overeen met de modellen die als zodanig in ons Westerse dagelijks leven worden toegepast. Echter, ze maken het mogelijk ons een voorstelling te geven van een anarchistische antropologie, die gebaseerd is op permanente interactie tussen autonome mensen die (’politieke’) activiteiten in de sfeer van het ruimtelijk (dorp, regio) zelfbestuur verrichten.”

De omvang van het boek is 144 blz., de prijs 9 euro; meer informatie is te vinden op de site van de uitgever L’Atelier de création libertaire: Online.

Voor het Nederlandstalige boekje Volken zonder staat zie de site van de Kelderuitgeverij te Utrecht, Online.

Advertentie
2 reacties leave one →
 1. nayakosadashi2020 permalink
  13/10/2021 18:50

  Ik wil dat volken zonder staat boek nog eens kopen van je. Of krijgen

  • tijdschriftdeas permalink*
   13/10/2021 20:25

   Sinterklaas komt er zo aan en er is altijd wel een Piet die zich zwart wil maken door een schoorsteen in te kruipen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: