Spring naar inhoud

Vrijheid, Ja Maar Welke?

14/10/2021

Anarchisten hebben het veel over vrijheid. Zij niet alleen. De discussie over vrijheid levert vaak een spraakverwarring op. Dit is onoplosbaar. Zelfs onder anarchisten. Het oktobernummer van Le Monde libertaire (nr. 1832, 2021) besteedt er het ‘dossier’ aan (p. 32-50). De libertaire geograaf Philippe Pelletier komt in dit dossier met een kritische beschouwing over de opvatting aangaande vrijheid bij Murray Bookchin (1921-2006). Daarnaast vindt men een bijdrage over vrijheid en vaccinatie. Theorie en praktijk dus in de veelheid van artikelen, ook wat vrijheid aangaat. En als het overheidsgezag over vrijheid spreekt? Iedereen het hok in, zoals op de voorkant van het nummer…?

Sectoren van strijd

Een van eerste sectoren van strijd die worden behandeld betreft de ‘Algemene nationale dienstplicht’ in Frankrijk. De invoering ervan wordt voorbereid. In 2019 heeft de eerste fase van de invoering – nog op vrijwillige basis – zich reeds afgespeeld (2000 jongeren van 15 en 16 jaar doorliepen een nationalistisch en autoritair scholingsprogramma). Een vervolg deed zich voor in de zomer van 2020. Een ontwikkeling om in de gaten te houden. Rutte leert snel van Macron en met christelijke politieke hulptroepen zal Rutte & Co zijn politieke slag in de richting van een dergelijk soort dienstsplicht slaan…

Het moderne leven is ook een strijdtoneel geworden, waar het zich als robocratie manifesteert. Robot en drones voor het plegen van moorden gedekt door overheidsgezag. ‘Groei, groene groei en ont-groeien’, ook zo’n slagveld: de toekomst van de aarde is onze zaak. Breek het kapitalisme af!

Verder nog de cultuur- en boekenpagina’s.

[ThH]

Le Monde libertaire, nr. 1832, oktober 2021, 56 blz., prijs 4 euro

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: