Spring naar inhoud

Nummer Drie Op Wereldranglijst ‘Wapenhandelaar’ en Het Zwijgen Van De Rivier

20/10/2021

Gaat het hier om een persoon? Neen. Een land? Nederland? Zou kunnen, want ook in dat land wordt handelswaar gemaakt voor oorlogvoering. Maar het bedoelde land is Frankrijk. En reken maar dat Macron daar heel trots op is, want het gaat om ‘big business’ – dood en verderf zaaien deed Frankrijk toch al, in binnenland* en buitenland. Het oktobernummer van Siné Mensuel (nr. 111, 2021) wijst erop met de Franse haan op de voorkant. Men leest erbij: ‘Weten te doden op zijn Frans’. In het nummer twee pagina’s informatie over de wapenhandel ‘made in France’.

Fiscale razzia

Met Macron aan de macht komt het ook goed met het klimaat. Hij houdt af en toe fiscale razzia’s onder de financieel armere lagen van de bevolking ten behoeve van het Kapitaal. Waren er eerst de ‘afvloeiing’ en de ‘verdamping’, komt er nu de opwarming van de aarde. Eerst trok Macron de rijken-belasting in, waardoor de staat vijf miljard euro per jaar misliep/loopt en Macron zich genoodzaakt zag het gewone volk af te knijpen (krimp lonen en pensioenen). Het financiële/fiscale cadeau aan de een (rijken) wordt betaald door de ander (armen). Zo gaat het weer met de financiering van de maatregelen met betrekking tot de klimaatcrisis (berekeningen op p. 11 van Siné Mensuel).

Misselijk word je ervan – de paginagrote cartoon van Willem in dit nummer drukt dat uit…

Verder nog iets te vermelden? Iets? Het is een boordevol nummer met zijn gebruikelijke rubrieken, strips en maatschappelijk onrecht. Maar voor de drugsgebruikers is er goed nieuws:

De nieuwe Taliban is aangekomen

Want voor alles zijn het zakenlui.

Siné Mensuel, nr. 111, october 2021, 32 blz., prijs 6,50 euro.

*  Het zwijgen van de rivier

Ik sprak over ‘binnenland’ en dood en verderf. Daarbij moest ik denken aan de geschatte 200 vermoorde Algerijnen in Parijs bij het bloedig neerslaan van een demonstratie in die stad, in oktober 1961. De politieprefect van Parijs in die tijd was Maurice Papon. Hij vond dat het tijd was voor harde maatregelen. Uitgebreide informatie hier over in het Nederlands op de site van Andere Tijden

Maar is het toeval dat Maurice Papon in die hoedanigheid werd aangesteld? Neen. Hij was namelijk al eens politiechef, toen in het Vichy-regiem van Pétain, dat met de Duitse bezetter samenwerkte. Papon is degene die verantwoordelijk is gehouden voor de deportatie van 1690 Joden in die oorlogsjaren en hij werd veroordeeld in 1998 wegens misdaden tegen de menselijkheid gelet op wat hij deed in Vichy-Frankrijk.

Het kon niet uitblijven dat over de misdaad op 17 oktober 1961, waaraan tot nu toe geen naam is gegeven, geschreven zou worden, zoals door Anne Tristan, Le silence du fleuve (Paris, 1991). Op de site Bibliothèque Fahrenheit 451 treft men (in het Frans) een korte samenvatting van die tekst aan; Online.

Thom Holterman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: