Spring naar inhoud

Levende Migranten,  Een Israëlische Advocate, Een Franse Letterkundige En Neo-Ecolo’s

09/12/2021
tags:

Catherine Weil Sinet schrijft in haar hoofdartikel in Siné Mensuel: schande en vervloeking over allen die geen menselijkheid meer hebben, die identiteitsgebonden retoriek spuwen en die ballingen, immigranten en mensen zonder papieren overleveren aan politiehonden en verkiezingsargumenten. In het maandblad Siné Mensuel reportages over hun lotgevallen. De omslag is van de cartoonist Mix & Remix. De tekst: ‘Europa en het probleem van de immigratie’. Vanaf het schip wordt geroepen: ‘..sorry.. ..we leven nog!..’:

Vijf jaar geleden overleed deze briljante Zwitserse cartoonist Dominique Becquelin. Als eerbetoon aan hun gulle en trouwe vriend publiceert het decembernummer van Siné Mensuel  een twintigtal van zijn cartoons. Sommige staan bij de nieuwsberichten, andere op een speciale pagina. Ze zijn grotendeels overgenomen uit het boek dat Frédéric Pajak, zijn vriend en favoriete redacteur, heeft uitgegeven, getiteld Le monde selon Mix & Remix (2021). Ik gebruik hieronder ook enkele van zijn cartoons ter illustratie.

‘..ik ben het symbool van Zwitserland..  ..en ik ook!..’

Israëlische advocate 

Het maandelijkse vraaggesprek in dit nummer van Siné Mensuel vindt plaatst met de Israëlische advocate, Lea Tsemel. Haar moeder verliet in 1933 Polen en vertrok naar Palestina. Zij zag kans ook haar ouders over te laten komen; de rest van de familie van vaders- en moederskant werd slachtoffer van de holocaust. Lea werd in 1945, in Haifa geboren. Ze nam al vroeg deel aan de oppositie tegen het Israëlisch optreden tegen Palestijnen. Na haar studie rechten in Jeruzalem ging zij mensen verdedigen die daar behoeften aan hadden. Al snel bleek dit een continuering te zijn, in een juridische praktijk als advocate, van haar (politieke) activisme.

Wisselend heet zij de advocaat van de duivel of van terroristen. Maar zoals zij zegt in het vraaggesprek, als Israëlische ‘kan ik zeggen wat ik denk van de [Israëlische] bezetting, en de rechten verdedigen van mensen die onder de bezetting verzet plegen’.

Franse letterkundige

‘De woorden van de Franse letterkundige Sandra Lucbert zijn als pijlen’. Zo opent de bespreking in dit nummer van het boek van haar over de Taal van het neoliberale kapitalisme (Franse afkorting: LCN). Lucbert schrijft over het doordringen van die taal in de hoofden van ieder van ons waardoor onze gedachten gekoloniseerd worden door de ideologie van het management. Zij bestrijdt die taal door duidelijk te maken wat die met ons doet: in gesprekken sluipen automatismen die tot een economische lezing van onze wereld leiden. In een gesprek over zakgeld gaat het dan over ‘beheren van het budget’. Iemand vragen hoe het met hem of haar gaat, verwacht informatie over het carrièreperspectief van betreffende. Privatisering? Dat is gewoon iets privés…toch?

‘..met deze nieuwe golf van migranten..  ..moeten we ons op een culturele schok voorbereiden!..’

Neo-ecolo

Nu we het toch over kapitalisme hebben, de neo-ecolo’s weten in die sfeer van wanten. Siné Mensuel is ze op het spoor gekomen. Als je iets leest over ecologie dan denk je dat het gaat over geëngageerde mensen die zich bezighouden met décroissance (ont-groeien). In geval van néoécolo (noe-ecolo) is dat niet of nauwelijks zo. Er zitten lui onder die denken: ‘Daar is geld aan te verdienen’ (ik vermoed van het type Sywert van Lienden, die van de mondkapjes; Online). Zo is er in Frankrijk een mevrouw Anaïs Lesiourd die het fascinerende beroep van ‘faciliteerster van ecologische veranderingen’ uitoefent, schrijft Siné. Het gaat om een jonge ingenieure, tijdens de lockdown nog wonend in Lyon, die aan betere tijden dacht.

Zij besloot te verhuizen naar een klein Frans dorp en volgde een cursus over ‘verandering van leven’, waarna zij zichzelf verhief tot ‘faciliteerster van verandering’. Het vervolg was dat zij hulp ging aanbieden in de vorm van ‘ecolo-bevrijding’. Zij doet dit via drie werkgroepen van drie uur, gegeven in één maand voor de prijs van 4280 euro; wie die bevrijding via ZOOM wil ondergaan kan dat doen voor 2730 euro. Ik vond haar terug op internet, Online.

En verder vindt u in dit nummer van Siné Mensuel de gebruikelijke rubrieken en strips.

Thom Holterman

Siné Mensuel nr. 113, december 2021, 32 blz., prijs 6,50 euro

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: