Bijen-dodende Pesticiden En Mondiale Ontbossing Tegen Elkaar Weggestreept?
De Europese Unie (EU) wil de import in de EU van producten die verbonden zijn met mondiale ontbossing verbieden. Ze bereidt daarvoor regelgeving voor, aldus meldt het Franse dagblad Le Monde (van 19 november 2021) in een artikel over die problematiek. In de strijd tegen aantasting op grote schaal van het milieu lijkt dit een goede ecologische ingeving.
Behagen van de opinie
In de bespreking van de bundel met artikelen uit Combat nature liet ik de Franse maatschappij- en techniekcriticus Jacques Ellul aan het woord; Online. Die keert zich tegen de ‘kleine politiek’. Het ging hem daarbij om aan te geven, als ecologische politieke partijen zich met het burgerlijke systeem van ‘democratie’ verbinden, dat dan de ecologie tot een leugen wordt gemaakt. De ecologische inzichten vormen dan een aanhangsel om de opinie te kneden, te behagen. Want het enige dat echt in die burgerlijke wereld telt, is de verhoging van de winstvoet. Daarom gaat vermoedelijk weer VVD/CDA/D66/verradelijkChristelijk op nieuw aantreden. Klimaatcrisis? Groei is de oplossing. Je ziet het op het hoogste niveau in Europa terug. Het één (ontbossing) wordt weggestreept tegen het ander (export pesticiden). Wat wil het geval?
Export van bijen-dodende pesticiden
In dezelfde editie van het genoemde dagblad Le Monde vinden we namelijk een groot artikel over de regelgeving die de EU-commisie voorbereidt. Het gaat om het toestaan van export van pesticiden die ‘bestuivers’ (onder andere bijen) doden en die in de EU zelf verboden zijn! Kan je het meer bizar bedenken? Evenwel, is het zo bizar? Neen, het is handel en dan is alles geoorloofd: we gaan kwaad (export pesticiden) wegstrepen tegen (strijd tegen ontbossing). Dan lopen we toch binnen, denken ze in Den Haag en Brussel…
Het gaat niet om zo maar een paar kilo pesticiden, neen. De Europese autoriteiten hebben inmiddels groen licht gegeven voor de export van ongeveer 4000 ton van dat spul, onder meer bestaand uit 700 ton echt giftige ‘handel’. Je kan daar 20 miljoen hectaren agricultuurgrond mee ‘behandelen’ en gif verspreiden, dat in staat is om miljarden bijen te doden. Nu moeten wij, gewone mensen, het juist van die bijen hebben – want: geen bijen geen bevruchting geen agrarische producten die het van die bestuiving moeten hebben om te ontstaan. Maar dat is niet het probleem van de agrichemische bedrijven, hun zorg is de winstvoet. Wat zie je binnen de EU, bijvoorbeeld in Frankrijk?
In het kader van het bosonderhoud bestaat daar het Office national des forêts (ONF). Dat instituut wordt geprivatiseerd. De stand van zaken volgens David Salmon, senator (Europe Écologie – Les Verts): ‘Het ONF is het emblematische slachtoffer van een regering die lippendienst bewijst aan de strijd tegen de klimaatverandering en een boekhoudkundig beheer op korte termijn voert dat erop gericht is alles rendabel te maken.’ (ontleend aan een artikel op de site van Reporterre; Online). Hij pleit juist voor een versterking van de openbare dienst voor bosbeheer om het bos als ‘gemeengoed’ (een pleidooi voor het erkennen van publieke diensten als ‘gemeenschappelijk goed’ kwamen we onlangs ook tegen in het onderwijs; Online) te benoemen, inclusief de talrijke functies ervan – met name die van koolstofput. Daar wil de Franse regering niet aan. Het gaat immers om rentabiliteit. Dit gaat zover in Frankrijk dat het, samen met enkele andere Europese landen, de uitzondering heeft bedongen de verboden bijen-dodende pesticiden toch te gebruiken (ter bestrijding van luis bij de teelt van suikerbieten). Ook een verzoek van de gezamenlijke vereniging van bijenhouders om dan maar alleen te spuiten als het donker is – omdat de meeste bijen dan slapen – werd door de regering om economische redenen niet gehonoreerd (L’Écho du Berry, 25 november 2021). De (Franse) regering lijkt hiermee samen te spannen met de machtige agrichemische ‘maffia’.
Een van de giganten in dat spel is de inmiddels ex-Zwitserse, nu Chinese firma Syngenta (naast Bayer en acht andere agrochemie producenten). Syngenta is verantwoordelijk voor driekwart van het genoemde volume te leveren pesticiden. Deze handel gaat onder zo’n 150 verschillende namen in de schappen. Le Monde leert dat er één onder zit die vooral in Brazilië een ‘bestseller’ is, genaamd Engo Pleno S, een melange van een uiterst giftige soort en zeer dodelijk voor de bestuivers; 22 miljoen liter insecticiden bestemd voor de gigantische Braziliaanse soja plantages. En die plantages zijn ontstaan, zo geef ik op een briefje, door…ontbossing!
Thom Holterman