Spring naar inhoud

2022 Neoliberale Inwisselbaarheid? Het is alles regelneven-dwang!

13/01/2022

2022. Presidentsverkiezingen in Frankrijk. Rechts en extreemrechts in de race. Op de voorkant van het nieuwe nummer van Siné Mensuel, nr. 114, januari 2022 …dan ook: om van te kotsen, maar vooral in goede gezondheid. Getekend ‘Willem’.

Gezondheid?

Aan de orde komt in dit nummer hoe de zorg in een aantal sectoren geregeld is. Over twee pagina’s één werkdag gevolgd en beschreven van een vrijgevestigde verpleegkundige (‘infirmière libérale’; ‘libérale’ heeft hier niets van doen met het ‘liberaal’ van de VVD, maar geen gesalarieerde zijn, ze is ‘vrij’, een soort zpp’er dus). Het is hard voor weinig. Zoals Macron het wil. Op die manier willen de machtigen het hebben onder het neoliberale juk.

De volgende twee pagina’s gaan over de situatie van huisartsen. Gek worden ze gemaakt alleen al door die neoliberale controle-streken: de classificatie van medische handelingen ging onlangs zijn 68ste versie in sinds 2005… Het waren de neoliberalen die in de jaren 1980 aanhoudend hun mantra ‘deregulering’ lieten horen. Waar het op uitdraaide was, dat je nog nooit zulke regelneven-dwang hebt meegemaakt als vanaf toen. Ze kunnen wedijveren met de huidige Chinese kapitalistisch-communistische partijtop. ‘Es gibt keinen Unterschied’, in oost of west, placht mijn overleden Joegoslavische kameraad jarengeleden al te zeggen. Gezondheid? Rentabiliteit eerst!

Het nationale verhaal?

Het maandelijkse vraaggesprek wordt door Siné gehouden met de Franse historicus Johann Chapoutot. Hij is specialist in de hedendaagse geschiedenis en het nazisme. Hij analyseerde het Franse nationale ‘verhaal’ dat door de Franse extreemrechtse Éric Zemmour (presidentskandidaat) en Co werd herzien (ondeugdelijk bevonden). Chapoutot ziet een overeenkomstige kopie van oude verhalen van extreemrechts. Hij vergelijkt niet de tijd van de opkomst met het nazisme en onze tijd omdat Chapoutot die onvergelijkbaar vindt. Hij maakt de vergelijking met de situatie van West-Europa eind 19de eeuw, de jaren 1880-1890.

Die jaren zijn gekenmerkt door de opkomst van het nationalistische populisme, dat men vervolgens terugvindt in het fascisme via de racistische en antisemitische uitbarstingen. Denk daarbij ook aan de Dreyfus-affaire, die in deze context past. Het is de periode van intensieve mondialisering, van financialisatie van de economie en de verschijning van economische cycli die de eerste ernstige recessies laten ontstaan, de eerste crisis van de economische moderne regimes van overproductie. Wie meer wil heeft nog twee pagina’s vraaggesprek voor de boeg…

Arbeidsmigranten

En wat heeft Macron voor 2022-2027 op zijn programma staan?

‘We zullen behoefte hebben aan arbeidsmigranten…’

Macron: ‘Het is mijn hart dat spreekt…’ Werkgeververeniging Medef: ‘We zijn allen als broeders…’

‘…om onze economie draaiend te houden!!’*

Medef: ‘En de slecht betaalde immigranten…’ Macron: ‘Die passen in de logica van de lage lonen!’. * Uitspraak Macron 15 december 2021.

[De neoliberale programma’s zijn niet inwisselbaar. Of toch…? In Nederland: ontkoppel de AOW van het minimumloon, dan gaat de AOW niet omhoog. Die ouwetjes moeten maar op een houtje bijten; die hebben niet veel meer nodig. De opinie van VVD/CDA/D66/en klein christelijk!]. 

[ThH]

Siné Mensuel nr. 114, januari 2022, 32 blz., prijs 6,50 euro.

[Beeldmateriaal overgenomen uit het nummer van Siné Mensuel.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: