Kernenergie…Voor Dwazen
Het zat er aan te komen: actie, actie, actie…Weet u nog hoe Rutte dit in zijn rol als nar speelde tijdens de klimaattop in Glasgow 2021? Hij stond dat als een mantra uit te stoten. U dacht misschien dat hij zich toen zorgen maakte over de opwarming van de aarde. Wel neen. Hij was bezig met de introductie van twee nieuwe kerncentrales in Nederland om de opwarming een handje te helpen. Heeft u wel eens die bijbehorende koeltorens van zo’n centrale gezien? Die vangen warm water op om dat af te laten koelen, wat vooral in de winter goed uitkomt als je in die periode in open water wil zwemmen. Maar bij de productie van elektriciteit komt in ieder geval geen CO2 vrij. Daarom verdienen kerncentrales een ‘groen label’, aldus de alwetende EU-commissie. Een grootse greenwashing act van die club waar de Nederlandse man voor het milieu, Frans Timmermans bij zit als een van de leden van de EU-commissie. Zo helpt de ene nar (Timmermans; PvdA) de andere (Rutte; VVD).
Het februarinummer 2022 van Siné Mensuel kent onder meer een bijzonder ‘dossier’: Kernenergie. Op de voorkant van het nummer ziet u de top van een koeltoren. Op de rand ervan dansen de dwazen. ‘Voor de idioten’ leest men:
In Nederland kennen we niet alleen een Toelage-affaire waarbij de transparantiewijzer op nul stond. Ook zijn we bekend met de affaire-Betuwelijn (Online). Meng die twee affaires en je hebt de (Franse) affaire van de derde generatie reactor voor een kerncentrale en de bouw ervan in Flamanville (Normandië). In 2007 kon daarmee worden begonnen; ze zou vijf jaar in beslag nemen. Kosten 3 miljard euro; prijs per opgewekte eenheid elektriciteit 46 euro de MWh. Maar het gestorte beton vertoonde scheuren en de lassen van het ijzerwerk zaten vol haarscheurtjes, enzovoort. Het project was dus niet op de afgesproken tijd klaar.
Nieuwe prognose. De centrale zal in 2023 op volle capaciteit draaien, dus elf jaar na wat was afgesproken. Totale kosten zijn opgelopen tot 19 miljard euro. De prijs voor een MWh opgewekt elektriciteit wordt geschat op 110-120 euro.
Hoe kon het zo uit de hand lopen? Weinig transparantie. Iedereen schuilt achter een ander weg: de hoofdaannemer achter de onderaannemers – allemaal zonder enige specialisatie of ervaring. De onderaannemers verschuilen zich achter het grote aantal verschillende nationaliteiten van de arbeiders op het werk… Het is te lezen in het dossier ‘Kernenergie’ van Siné Mensuel. Is hier sprake van:
Duurzame ontwikkeling
Ja. Duurzame ontwikkeling, daarom om ook de verlening van het ‘groene label’. Je ziet daarvoor in de EU-commissie Frans Timmermans pleiten:
‘Greenwashing, dat is… schone vervuiling
Verder in dit nummer nog veel meer dat pijn doet, inclusief de vele cartoons en strips.
Thom Holterman
Siné Mensuel, nr. 115, februari 2022, 32 blz., prijs 6,50 euro.
[Cartoons overgenomen uit het aangekondigde nummer van Siné Mensuel.]