Spring naar inhoud

Informatie…Desinformatie

15/02/2022

Het februarinummer van 2022 van Le Monde libertaire (LMl) is inhoudelijk net zo divers als vele voorafgaande nummers. Zo komt men een bijdrage tegen over duizenden doden waarvoor geen directe schuldige is aan te wijzen: sterfte door longkanker veroorzaakt door asbest. In de bijdrage wordt geschreven over wat er juridisch ondernomen is – zonder succes. Verderop in het nummer vindt men een vraaggesprek met enkele Soedanese anarchisten over ‘anarchisten tegen hedendaagse  militaire dictatuur in Soedan’. En zou er geen asbest of dictatuur meer zijn, dan nog altijd vallen er doden, zo worden we geïnformeerd, in dit geval door het dagblad Le Monde van 11 februari 2022: Luchtverontreiniging: 8000 overlijdens per jaar te voorkomen door schone lucht in de regio Ile-de-France, waarin Parijs ligt’. Hoe sterk zal je moeten staan om daar juridisch je vingers achter te krijgen voor een schadevergoeding?. [ThH]

Bomaanslag Terminus 1894

Een van de pagina’s van LMl opent met een brief van de anarchist Émile Henry aan de directeur van de Conciergerie, geschreven op 27 februari 1894. De Conciergerie, in hartje Parijs, heeft onder meer dienst gedaan als staatsgevangenis en als een tussenstap voor de guillotine. Émile Henry pleegde een bomaanslag in café Terminus in Parijs op 12 februari 1894. Er viel een twintigtal gewonden, van wie een aan zijn verwondingen overleed. Henry werd vrijwel snel gegrepen en opgesloten. De directeur van de gevangenis, de Conciergerie, bezocht hem op zondag 18 februari 1894 in zijn cel. Daar hadden zij ‘een discussie, in alle vriendelijkheid, over zijn anarchistische ideeën’, zo schrijft Henry in een brief van 27 februari gericht aan die directeur.

Hij schrijft hem, zo geeft hij weer, ‘opdat u zich een beetje een oordeel kan vormen waarop de Anarchie rust’. Die brief is overigens goed te lezen. Maar ik ontleen er slechts twee zinnen aan, die mij opvielen vanwege een overdonderende herkenbaarheid in het heden. Ik citeer Henry: ‘Heden ten dage telt de gemiddelde werkdag tien uur. Veel arbeiders houden zich met werk bezig dat van absolute onnut is voor de maatschappij, [..]’. Een analyse van die zinnen.

‘Heden ten dage’ slaat zowel op de historische actualiteit (1894) als op de momentane actualiteit (februari 2022). In de eerste zin kom je een historische actualiteit tegen: een werkdag van gemiddeld tien uur. Die zin kent ook een hedendaagse actualiteit: de Franse president Macron pleit voor afschaffing van de 35urige werkweek. Er moet meer gewerkt worden voor minder. En dat heet in zijn woorden ‘progressief’, terwijl het natuurlijk rond uit een reactionaire gedachte betreft.

In de tweede zin komen we een historische actualiteit tegen – ‘werk van absolute onnut’ – wat tegelijk een momentane actualiteit typeert. Voor dat laatste hoeft men maar de analyse van veel huidig werk te lezen, waarvoor David Graeber de term bullshit-jobs gebruikt. En ja, Émile Henry werd ter dood veroordeeld, door onthoofding uitgevoerd op 21 mei 1894. Wat men over onze actualiteit kan zeggen in relatie tot het verleden is: de doodstraf is in Frankrijk afgeschaft, de rest van ‘de toestand in de wereld’ is nagenoeg gelijk gebleven.

Wat staat er nog te wachten?

In de rubriek ‘Om over na te denken’ leest men verder over de ‘Russische revolutie en wat er nog te wachten staat’… Oekraïne en Nestor Makhno! Tot slot nog het wokisme (woke, wakker geworden). Dat komt als een kinderziekte onder de aandacht in LMl. Verder nog de uitgebreide rubriek ‘Boekbesprekingen’ met aankondiging van nieuwe anarchistische uitgaven.

Thom Holterman

Le Monde libertaire, nr. 1836, februari 2022, 54 blz., prijs 4 euro.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: