Spring naar inhoud

Het Einde Van De Geschiedenis?

02/03/2022
tags:

In 1989 publiceerde de Amerikaanse politicoloog Francis Fukuyama zijn artikel ‘The End of History’ (het verscheen enkele maanden voor de ‘val van de Muur’). In 1992 kwam een uitbreiding van het artikel in boekvorm uit The End of History and the Last Man. Fukuyama betoogde dat met de opkomst van de westerse liberale democratie – die plaatsvond na de Koude Oorlog (1945-1991) en de ontbinding van de Sovjet-Unie (1991) – de mensheid ‘niet alleen … het einde van een bepaalde periode van de naoorlogse geschiedenis, maar het einde van de geschiedenis als zodanig [had bereikt]’. ‘Dat wil zeggen, het eindpunt van de ideologische evolutie van de mensheid en de universalisering van de westerse liberale democratie als de laatste vorm van menselijk bestuur’ (zie uitgebreid Wikipedia). In feite kreeg daarmee de Britse eerste minister Margaret Thatcher gelijk met haar leus: ‘There is no alternative’.

‘Russen?’

En wat zien wij in de actualiteit van 2022? Eerst moesten we bang zijn voor de ‘Russen’, want die wilden het communisme komen vestigen. Dan volgt de Westerse euforie over de overwinning van de leus ‘Er bestaat geen alternatief!’. De ‘wetenschappelijke’ zekerheid leverde Fukuyama. De bevestiging werd gevonden in het feit dat in Rusland, na de ontbinding van de Sovjet-Unie, het kapitalisme tot ongekende ontwikkeling kwam. Er kwamen in dat land de grootste kapitalisten en oligarchen te leven. Maar ook het imperialisme begon zich te uiten. Niet zo vreemd, want dat zit nu eenmaal verpakt in het kapitalisme, dat in het Westen zo verheerlijkt wordt en waarmee het ‘groot’ werd. En nu zijn de ‘Russen’ in beweging… Wie houdt wie voor de gek?.

Want de geschiedenis gaat gewoon door, wat mensen ook beweren en zelfs zonder mensen (alleen maken wij dat dan niet meer meer). Overigens Fukuyama is jaren later teruggekomen op delen van zijn idee over het einde van de geschiedenis…

Thom Holterman 

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: