Spring naar inhoud

Presidentsverkiezing: IJkpunt art. 25 Universele verklaren Rechten van de Mens

09/03/2022

In de statelijke hiërarchie van een republiek zitten we met de president in het topje van de hiërarchie. En er zijn in Frankrijk al wat presidentsverkiezingen geweest vanaf 1948. Dat jaartal neem ik als een meetpunt in de tijd. In al die verkiezingen zijn beloftes gedaan, de een nog mooier dan de ander. Een echte socialist, François Hollande, liet een paar jaar geleden in verkiezingstijd horen: het kapitaal is mijn vijand. Hij won de verkiezingen en het kapitaal werd zijn vriend. Van zijn Parti socialiste is niets meer gehoord. Emmanuel Macron nam het van hem over; hij veinsde socialisme, maar was vriend van de rijken.

Kortom, waarom zou je stemmen? Want duidelijk is dat het hele zootje al 75 jaar niet in staat blijkt te realiseren wat artikel 25 van De Universele verklaring van de Rechten van de Mens (1948) in alle eenvoud voorschrijft: ‘Eenieder heeft recht op een levensstandaard die hoog genoeg is voor de gezondheid en het welzijn van zichzelf en zijn gezin, waarbij inbegrepen voeding, kleding, huisvesting en geneeskundige verzorging en de noodzakelijke sociale diensten, alsmede het recht op voorziening in geval van werkloosheid, ziekte, invaliditeit, overlijden van de echtgenoot, ouderdom of ander gemis aan bestaansmiddelen, ontstaan ten gevolge van omstandigheden onafhankelijk van zijn wil’ (eerste lid).

Siné Mensuel (maart 2022)  heeft voor nummer 116 zelf een programma geschreven voor de presidentsverkiezingen in april 2022. Het heeft art. 25 van de Universele verklaring als kernpunt opgenomen. De rest van de verkiezingssantemekraam kan de vuile hoek in worden geschoven:

Veel dus in dit nummer over die santemekraam en meer ongein.

[ThH]

Siné Mensuel, nr 116, 32 blz., prijs 6,50.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: