Spring naar inhoud

Stemonthouding – Rebellie

11/03/2022

Het kan niet anders dat de Franse situatie beheerst wordt door de aanstaande presidentsverkiezing. Althans in anarchistische tijdschriften gaat het dan niet over de mogelijke kandidaten, maar over het politico-maatschappelijke bestel. Dat is slechts het schild waarmee het kapitalisme zich verdedigt tegen politieke inmenging door de bevolking [participatie gereduceerd tot 1 x stemmen in de vier jaar; voor de rest opvolgen wat opgelegd wordt]. Daarom gaat het in het maartnummer van Le Monde libertaire over stemonthouding, waarmee je uitdrukt verzet aan te tekenen tegen de gang van zaken. De voorkant van Le Monde libertaire geeft het weer.

Hoewel het niet zo genoemd wordt, zou de aandacht voor de stemonthouding, omvattend de pagina’s 25-36 van het nummer, een ‘dossier’ kunnen heten. En ‘Wij, vrouwen’ (8 maart Internationale vrouwendag) vormt dan een mooi ‘sub-dossier’, zeker als ik de boekbesprekingen over vrouwenstrijd van en door vrouwen meereken (p. 38-45 van het nummer).

Het stomme van de presidents- of parlementaire verkiezingen is nog het volgende. Na al de kritiek van anarchisten, vragen mensen of anarchisten dan betere ideeën omtrent het politico-maatschappelijke bestel hebben. Inderdaad, die hebben zij. Daar is door hen uitvoerig over geschreven. En wat verneem je als anarchist dan daarop? Dat is onuitvoerbaar! En wat blijkt: het uitvoerbare leidt tot een sociale ramp. Ja, daar heeft men voor ‘gekozen’…!

[ThH]

Le Monde libertaire, nr. 1837, maart 2022, 56 blz., prijs 4 euro.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: