Spring naar inhoud

Voorintekenen op Rudolf Rocker’s Nationalisme en cultuur

29/03/2022

Begin mei verschijnt bij Kelderuitgeverij de reprint van het hoofdwerk van de Duitse propagandist Rudolf Rocker (1873-1958) Nationalisme en Cultuur. Rudolf Rocker was naast propagandist de grote theoreticus van het anarchosyndicalisme.

 

Over de inhoud

Nationalisme en Cultuur werd door Rudolf Rocker geschreven in het interbellum als reactie op de opkomst van extreemrechtse politieke stromingen als fascisme en nationaalsocialisme. Hij wijst erop dat dat het opkomende nationalisme ontkent dat er te allen tijde culturele interactie plaatsvindt tussen bevolkingsgroepen met een verschillende achtergrond, terwijl het anderzijds ten onrechte allerlei nationale kenmerken en tradities als uniek en eeuwenoud voorstelt, die bij nadere beschouwing op propagandistische onwaarheden blijken te berusten. Zo rechtvaardigt het nationalisme de onderdrukking van de onderdaan ten bate van het algemeen belang dat de staat zegt te belichamen. Een algemeen belang dat in feite het belang van een kleine, bevoorrechte minderheid van de bevolking is. De nationale staat claimt de schepper en beschermer van de cultuur te zijn maar in feite bloeit de cultuur alleen daar waar de staat ontbreekt of een minimale rol speelt

De ware vrijheid bestaat slechts daar, waar zij wordt gesteund door de geest van persoonlijke verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid tegenover de medemens is een ethisch gevoel dat opkomt in de menselijke gemeenschap en waarvan de grondslag ligt in gerechtigheid voor iedereen en allen. Slechts waar dit beginsel van kracht is, is de maatschappij een ware gemeenschap, die in elk van haar leden die kostbare gevoelens van solidariteit wekt, die de ethische grondslag vormen van elke gezonde menselijke groepering. Slechts indien het solidariteitsgevoel gepaard gaat met het innerlijke verlangen naar maatschappelijke rechtvaardigheid, wordt de vrijheid een band, die allen verenigt; onder die voorwaarde wordt de vrijheid van de medemensen niet een beperking, maar een bevestiging en een versterking van de persoonlijke vrijheid.

Nationalisme en Cultuur is nog steeds uiterst actueel vanwege zijn krachtige veroordeling van alle vormen van racisme en van alle ideeën over nationale of culturele superioriteit. Het maakt duidelijk dat opvattingen over de eigen aard en eigen cultuur van een volk, uit dubieuze bronnen komen en volledig onjuist zijn.

Rudolf RockerNationalisme en cultuur. 2 delen in omslag.

Deel 1: 400 pp, deel 2: 444 pp., prijs, na voorintekenperiode, € 35,00

Vertaling van Nationalism and Culture, New York 1937, door Jeanne de Jong; voorwoord Augustin Souchy.

Eerder is het boek verschenen in 1939 bij de Vereniging Anarchistische Uitgeverij, Amsterdam, in samenwerking met het Nederlands Syndicalistisch Vakverbond, Haarlem.

De tekst is enigszins aangepast, naamvalsuitgangen zijn vervangen, fouten zijn stilzwijgend gecorrigeerd en een enkele onduidelijke zinsnede is aangepast. Bij veel van de personen die Rocker noemt is tussen [ ] enige extra informatie gegeven.

ISBN/EAN:                978-90-79395-54-5

NUR-code:                 735, Sociale filosofie

Voorintekenprijs € 30,00 (exclusief verzendkosten). Stuur een mail met naam en adres naar kelderuitgeverij@xs4all.nl. Wij sturen bericht zodra wij deze boeken van de drukker hebben ontvangen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: