Spring naar inhoud

De Wereld Een Zwijnenstal. We Houden Het Leuk

13/04/2022
tags:

Presidentsverkiezing in Frankrijk. Oorlog in Oekraïne. Onderwerpen die de nodige aandacht vragen in het nieuwe nummer van Siné Mensuel (april 2022). Wat die verkiezingen aangaat: wordt het rechts of extreemrechts? Maar we houden het leuk, is op de voorkant van Siné te lezen en in de ‘smile’ te herkennen. Het is dan ook een andere ‘banaan’ dan die we in het Nederlands kennen van ‘gaan met die banaan’. Want daar zit  een ‘geit’ in (in de betekenis van ‘vooruit met de geit’). Onmogelijk serieus te blijven want dan zou je in woede uitbarsten over wat er in deze wereld wordt opgezet.

Een zwijnenstal

Van de wereld een zwijnenstal maken, wat Macron doet (en anderen soortgelijk met hem). De agro-industrie dankt hem ervoor. Dit oppert de Franse journalist en regisseur Gilles Luneau in zijn boek De boeren ten overstaan van de klimatologische crisis. Hij heeft het over de verwarring waarin boeren en boerinnen leven, die directe getuigen zijn van de klimaatverandering. Reden voor velen van hen nieuwe wegen (dat wil zeggen oude, bestaande, biologische) te gaan bewandelen om de industriële landbouw achter zich te laten. Over deze problematiek heeft Siné Mensuel een vraaggesprek met  Gilles Luneau.

‘Hoe gaan we de bevolking voeden gelet op het klimaat?’ ‘Laten we het met kapitaal voeren, dat zal doorsijpelen!’ ‘Dat is natuurlijk!!’.

Aangekaart wordt dat iedereen bekend is dat we de boel aan het verzieken zijn. Macron regelt dat gewoon via de agro-industrie. Wat die industrie kapot maakt kan volgens hem verholpen worden met technisch ingrijpen: inzetten van vergroting van het arsenaal kunstmatige hulpmiddelen (robotisering, digitalisering). Dat zadelt de boeren met een nog grotere schuldenlast op en vergroot daarmee hun afhankelijkheid van de banken. Macron heeft het over de FrenchAgiTech. Dat is het antwoord op alles wat hij de derde agrarische revolutie noemt, die van de ‘financialisering’.

Een oorlog als in Oekraïne helpt deze oorlogsprofiteur, zegt Luneau. De EU-commissie had een plan, Van boerderij tot vork. Ze pleitte voor een verlaging van 20% van het gebruik van kunstmest, 50% van pesticiden vanaf nu tot 2030 en in relatie tot klimaatsverbetering 25% van het agrarische grondoppervlakte voor biodiversiteit en bio. Nog geen vier dagen na het begin van de oorlog in Oekraïne riep Macron op deze EU-strategie te verlaten, door deze als ‘matiging’ aan te duiden en in de ban te doen [stijl Poetin waar het om het woord ‘oorlog’ gaat; thh.]. Overigens poogde Macron daarmee de wind uit de zeilen van Marine Le Pen te halen. Die riep namelijk onmiddellijk op tot vergroting van de industriële graanbouw in Frankrijk…

Verder uiteraard alle gein en ongein die men van Siné kent in dit nummer.

Thom Holterman

Siné Mensuel, nr. 117, april 2022, 32 blz., prijs 6,50 euro.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: