Spring naar inhoud

Lindelintjesregen

21/04/2022
Het kruis na

27 April aanstaande is het Koningdag. Wat onvermijdelijk gaat gebeuren, is de lintjesregen! De voorbereiding daartoe worden nu getroffen. Hoogste tijd dus vindt de Rotterdamse dichter Manuel Kneepkens om eens wat indringender dan gebruikelijk te kijken naar ons decoratiesysteem. Is dat nog wel van onze tijd? Nee, dat is het niet. Het is vooral niet van onze ecologische tijd. Het dient aangepast. Kneepkens heeft daar een voorstel voor. Daarover het volgende. [ThH] 

Decoratiestelsel

Het huidige decoratiestelsel vindt zijn oorsprong in 1815, toen de juist gekroonde Koning Willem I zowel de Militaire Willemsorde  als de Orde van de Nederlandse Leeuw instelde. Deze orden waren bedoeld om een opmerkelijke militaire of civiele prestatie van een (liefst hoog) persoon te belonen. De eerste gedecoreerde in 1815 was …Willems zoon, de Kroonprins!

Vervolgens ontstond de behoefte aan een derde Nederlandse orde ‘om ook mensen uit de lagere klassen en standen koninklijk te eren’. In 1892 leidde  dat onder regentes Koningin Emma tot de derde Nederlandse orde, de Orde van Oranje-Nassau. Deze laatste wordt het meest uitgedeeld. 

Wil ik bovengenoemde Ordes als niet meer van deze tijd afgeschaft zien? Nee. Leven en laten leven! Geef de traditionelen wat de traditionelen toekomt, maar … geef óók de vooruitstrevenden wat de vooruitstrevenden toekomt! Een alternatief. Daar schort het aan.

Ridderbos

Wij leven op de drempel van de Ecologische Tijd. Wordt het niet langzamerhand eens zaak, dat de te ridderen burger mag zeggen: ‘Nee, ik hoef geen lintje, burgemeester, plant voor mij maar een linde!’ en dat dan die wens zonder morren wordt vervuld? Want aan de orde van Oranje-Nassau heeft hoogstens de gefêteerde zelf iets.  Aan een boom hebben we allemaal wat. 

En zeker aan… een bos. Een almaar groeiend bos!

 

Staan deze mensen te wachten voor inschrijving van een boom?

Want jaarlijks worden er zo’n tweeduizend Nederlanders ge-oranje-nassau- d. Stel dat de helft van die mensen er voor kiest een boom te planten – die boom wordt voorzien van een plaatje met de naam van de Verdienstelijke Burger er op – dan hebben wij binnen de kortste keren een prachtig Ridderbos. De te planten boom hoeft niet per se een lindeboom te zijn. Een plataan, beuk of populier mag natuurlijk ook.

De eik wordt door ondergetekende afgeraden. De eikenprocessierups heeft in Nederland al biotoop genoeg…

En het feit dat in het Nazirijk het Ritterkreuz mit Eichenlaub, het Ridderkruis met Eikenloof, het meest benijdenswaardige ereteken was, doet de reputatie van de aloude Wodansboom ook al geen goed.

Manuel Kneepkens

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: