Spring naar inhoud

De Laatste Verkiezingen Voor De Revolutie In Frankrijk?

10/06/2022

Op de derde pagina van het juninummer van Siné Mensuel (nr. 119, 2022) is een cartoon van Siné opgenomen die leert dat het ‘de laatste verkiezingen zijn voor de revolutie’. Het is al een oude cartoon maar nu opnieuw ingekleurd. Er is spanning bij de komende Franse parlementsverkiezingen. Een ieder weet dat de Franse president Emmanuel Macron, zijn tweede ambtstermijn mede te danken heeft aan links, dat tegen de extreemrechtse Marine Le Pen zijn stem uitbracht (als het al stemde; de helft van de Franse bevolking stemde met de voeten). Ten behoeve van de komende parlementsverkiezingen heeft een aantal linkse partijen zich tot een ‘partij’ weten te groeperen, de ‘Nupes’. Daarmee willen zij zorgen dat Macron niet de hem gunstig gestemde meerderheid in het parlement verwerft, zodat hij in de pedaalemmer terecht komt. Dat drukt de voorkant van het juninummer van Siné uit.

Marianne met bijl

Als het de linkse groepering Nupes lukt Macron af te houden van een hem gunstig gezinde parlementaire meerderheid, wordt het moeilijk regeren voor hem. Het zou kunnen uitdraaien op een ‘cohabitation’, een situatie waarin de president en de eerste minister (door hem benoemd) een tegengestelde politieke kleur hebben. Het maandelijkse vraaggesprek met een kenner van sociale bewegingen speculeert over de mogelijkheid ervan. Wat het moet opleveren? Een cartoon zonder worden geeft een beeld, Marianne met bijl.

Penibel

Natuurlijk is Macron de gebeten hond. Net als vele andere politici, ook Nederlandse, spreekt hij beloften uit, zonder zich daaraan te houden of spreekt hij zijn afschuw uit over iets, dat hij vervolgens onaangeroerd laat. In 2019 zei hij nog dat hij niet van het woord ‘penibel’ houdt. Arbeid werd namelijk penibel genoemd en het moest volgens hem anders. Vervolgens is dat, uiteraard, zonder effect gebleven. Frankrijk is Europees recordhouder van dodelijke ongevallen op het werk (733 doden in 2019, volgens de Assurance maladie).  Siné Mensuel levert meer cijfers. In ieder geval is duidelijk ‘Werken is dodelijk’.

En er is in deze wereld nog veel meer dodelijk, zwart zijn bijvoorbeeld en ongewenst zwanger zijn…

Abortus in de USA: Men moet slim zijn…

‘Ik geloof dat er precies hier een zwarte zit!’

Thom Holterman

Siné Mensuel, nr. 119, juni 2022, 32 blz., prijs 6,50 euro.

[Beeldmateriaal ontleend aan Siné Mensuel nr. 119.]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: