Spring naar inhoud

Raoul Vaneigem – De Bestemming

06/09/2022

Raoul Vaneigem

De Belgische maatschappijcriticus Raoul Vaneigem schrijft in het Frans. De onvermoeibare vertaler van zijn werk in het Nederlands is Geert Carpels. Die heeft voor de site Globalinfo en de onderhavige site reeds heel wat vertalingen aangeleverd. Hij werkt nu gestaag aan een aantal andere teksten van Vaneigem, die nog niet in het Nederlands verschenen zijn. Enkele zijn nu klaar. Het betreft Raoul Vaneigem, De bestemming – De la destinée, 2015, le cherche midi, 237 blz.

De vertaler Geert Carpels over dit boek: ‘Een meesterwerk wat mij betreft. Het begint (de Prolegomena) met een samenvatting van al de inzichten en analyses die hem tot het project brachten van een maatschappij bevrijd van de onderdrukking van de handelsbeschaving. Een halve eeuw boeken en teksten zijn als het ware samengebald in deze 83 blz. De echte krachttoer volgt in de vier volgende hoofdstukken waarin, gebaseerd op een oplettende zelfbeschouwing, begrippen als het existentiële labyrint, de alchemie van het ik, begeerte en intentionaliteit, wezensdrang en levensstijl worden geïntroduceerd en uitgewerkt tot wat ook een handboek voor de zelfontplooiing of voor de constructie van momenten en situaties zou kunnen zijn. Raoul mag dan wel geen beeldhouwer zijn, hij geeft hier zijn wezen gestalte en we krijgen een hands-on inkijk in dat proces. Mijn voorkeurcitaat heb ik in dit boek gevonden: Het is de liefde voor het leven die leven geeft aan de liefde.’ 

Voor de link naar het te downloaden ‘pdf’ van de Nederlandse vertaling van De bestemming, ga naar de site Globalinfo: Online.

[ThH]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: