Spring naar inhoud

Raoul Vaneigem: Brief Aan Mijn Kinderen en Aan De Kinderen Van De Wereld In Aantocht

14/09/2022

Raoul Vaneigem

De Belgische libertaire maatschappijcriticus Raoul Vaneigem schrijft in het Frans. De onvermoeibare vertaler van zijn werk in het Nederlands is Geert Carpels. Die heeft voor de site Globalinfo en de onderhavige site reeds heel wat vertalingen aangeleverd. Hij werkt nu gestaag aan een aantal andere teksten van Vaneigem, die nog niet in het Nederlands verschenen zijn. Enkele zijn nu klaar. Hier volgt nu van Raoul Vaneigem’s Brief aan mijn kinderen – Lettre à mes enfants et aux enfants du monde à venir, 2012, le cherche midi, 106 blz. Dit boek is opgedragen aan zijn kinderen en kleinkinderen en bij uitbreiding aan alle kinderen. Een aanrader, die aanspreekt.

Raoul schrijft op de achterflap van zijn boek onder meer:

‘Ik ben gevoelig geweest voor de nieuwe zucht die de wil aanwakkert – niet alleen bij mijn kinderen en kleinkinderen, maar ook bij een groeiende groep jongeren – om echte menselijke waarden in te stellen (solidariteit, creativiteit, gulheid, wijsheid, heruitvinden van de liefde, bondgenootschap met de natuur, feestelijke aantrekkingskracht van het leven), die breken met de patriarchale waarden (autoriteit, opoffering, werk, schuld, dienstbaarheid, wederdiensten, opkropping en uitbarsting van de emoties), gericht op de predatie, het geld, de macht en die breuk met zichzelf die de oorzaak is van de angst, de haat en het misprijzen van de andere.

Ver van de media die er hun beroep van maken het niet te weten, vormt zich clandestien een levende maatschappij onder de barbarij en de ruïnes van de Oude Wereld. Het is niet overbodig aan te tonen op welke manier ze zich aanmeldt en hoe ze zich zal ontvouwen.’

Voor de link naar het te downloaden ‘pdf’ van de Nederlandse vertaling door Geert Carpels van Vaneigem’s Brief aan mijn kinderen, ga naar de site Globalinfo, zie Online.

[ThH]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: