Spring naar inhoud

Nee Tegen Militarisme, Nee Tegen Militaire Dienstplicht

11/10/2022

Dit nee wordt via een oproep tot actie onder de aandacht gebracht. Het doel: Niemand mag gedwongen worden mee te doen aan een oorlog. Het is een oproep gericht aan iedereen en in het bijzonder aan de Nederlandse politiek als wetgevende macht. Deze oproep speelt in op de discussie over het opnieuw activeren van de militaire dienstplicht in Nederland. In een recente peiling (april 2022) onder 10.000 Telegraaflezers is 78% voor de herinvoering van de dienstplicht en 20% tegen. 71% vindt dat jongeren daartoe verplicht moeten kunnen worden, 26% niet.

Met de oorlog in Oekraïne herleeft ook in Nederland het geloof in geweld als middel om conflicten te beslechten. Het aantal militairen dat paraat beschikbaar en inzetbaar moet zijn, gaat fors omhoog (juni 2022). De werving van nieuwe soldaten zal – volgens de Defensienota – in eerste instantie nog vrijwillig zijn, maar gevreesd wordt dat het reactiveren van de dienstplicht – voor het eerst na de opschorting in 1997 – niet langer uitgesloten is.

Wat ook herleeft is het verzet tegen militarisme. Ook de toenmalige antimilitaristische actiegroep Onkruit, die indertijd (half jaren 1970 – half jaren 1980) vooral vele totaalweigeraars ondersteunde, is terug. Nu onder de naam: Onkruit vergaat niet!

Overgenomen uit de oproep:

‘Wij vinden dat niemand dienstplichtig soldaat gemaakt mag worden om een oorlog ingestuurd te worden. Conflicten tussen landen moeten met andere middelen – bemiddeling, boycots, sancties, onderhandelingen en internationale rechtspraak – worden opgelost. 

Om in deze tijd van toenemende spanningen rond de Russisch-Oekraïense oorlog een reactivering van de Nederlandse dienstplicht uit te sluiten, is het zaak tot formele afschaffing over te gaan: de Kaderwet Dienstplicht moet worden ingetrokken! 

Wij roepen jongeren die ingeschreven worden in het dienstplichtregister op om daar tegen te protesteren. Wij roepen vredesorganisaties en andere maatschappelijke organisaties op om zich tegen herinvoering van actieve dienstplicht te verzetten. Wij roepen politieke partijen op een wetsvoorstel in te dienen om de militaire dienstplicht definitief en onvoorwaardelijk af te schaffen. Niemand mag gedwongen worden mee te doen aan een oorlog!’

Meer informatie over de actie tegen de reactivering van de dienstplicht en de oproep om in verzet te komen, vindt men op de site Onkruit vergaat niet, zie Online.

[ThH]

[Cartoons overgenomen uit het tijdschrift Geweldloos aktief, jrg. 26, juni 1991, nr. 2.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: