Spring naar inhoud

Religie, Ecologisme En ‘Groen Kapitalisme’

04/12/2022

‘Verdomme, weg met al die religies!’ Onder deze uitroep op de voorkant van het novembernummer van het Franse anarchistische maandblad Le Monde libertaire (nr. 1844) is een heel dossier aan te treffen. Als je dat zo bij elkaar ziet wordt er vanwege het verschijnsel religie heel veel leed aan mensen berokkend (denk aan Iran en de bejegening van vrouwen). En de Heer – van welke monotheïstische religie ook – heeft het goede met ons voor, wordt verkondigd. Ja, die onbekende, die ‘frei schwebende’, misschien wel, maar al die bloedhonden, die verschrikkelijken, die grote en kleine kerkleiders of dictatoriale (religie gefundeerde) regimes die hem vertegenwoordigen, niet! En daar hebben we materieel mee te maken. Le Monde Libertaire (LMl) pakt daarover in 20 pagina’s uit. [ThH]

In dit nummer ook artikelen met historische, actuele en actie-informatie. Daarnaast artikelen om het denken te scherpen: de macht om ‘ja’ te zeggen is ook de macht om ‘neen’ te zeggen. Wie realiseert zich dat nog?

In dit nummer ook een bijdrage van de libertaire geograaf Philippe Pelletier over de moderne wetenschap en scientisme in zijn positivistische (en daarmee ‘geheiligde’) vorm. De moderne wetenschap wilde breken met mythologische verhalen gebaseerd op religies, zoals de Bijbel voor het christendom. Prima. Maar dat ging doorslaan tot: alleen ‘wetenschappers’ en ‘experts’ hebben de kennis (en daarmee de macht) in huis. In naam van technologie en vooruitgang bracht dit via de deconfessionalisering een beweging op gang richting nieuwe vormen van ‘geloof’ (‘Geloof mij nu maar’, zegt de wetenschapper…maar wie is hij of zij dan wel?).

Zo hebben we kunnen zien dat vormen van ecologisme kans zagen aan te schurken tegen ‘groen kapitalisme’. Er zijn auteurs die daarvan weer een merkwaardige soep maken, zoals de Amerikaanse biologe Rachel Carson, tevens vrome presbyteriaanse (de presbyteriaanse kerk is een evenknie van de Nederlandse gereformeerde kerken). Carson schreef in 1962 het boek Silent Spring (in het Nederlands vertaald, Dode lente, 1963) als waarschuwing wat er in de wereld op het vlak van milieuvernietiging plaatsvond. Zij deed dat als iemand die een monotheïstische religie aanhangt, die berust op de apocalyptische angst. In haar Silent Spring kom je de milieukwestie dan ook tegen verpakt in een echte parabool van het Bijbelse type.

Philippe Pelletier analyseert in dit religieuze licht enkele zinsneden uit het boek van Carson in zijn bijdrage in LMl. Zij kondigt de dood aan van vogels, bijen en bomen als slachtoffers van chemische producten en schrijft tegelijk ‘deze stad bestaat niet’ en zij ‘kent geen enkel gebied dat al deze ellende ervaart’ wat zij ‘beschrijft’ (zij schrijft dus ‘fictie’). Onmiddellijk voegt zij dan ook toe ‘deze imaginaire tragedie zou kunnen voorkomen in de werkelijkheid’. Op die manier generaliseren de ‘profeten van de ellende’. Ik zou zeggen: dat helpt wel bij de aanvaarding van het ‘groene kapitalisme’ als reddende engel. Die financiert ‘duurzame’ projecten die de klimaatcrisis zullen bedwingen, wat als aankondiging net zo betrouwbaar is als een weersvoorspelling. En denk nou niet dat het bij Pelletier of bij mij gaat om het ontkennen van de milieudestructie, want zie dan het item de ‘Grote plundering’, Online. *

Verder in dit nummer de gebruikelijke rubrieken over cultuur, boeken etc.

Thom Holterman

* Tevens wijs ik op mijn boekje Groene kernenergie en andere valse concepten, Utrecht, 2021; bestellen? Zie: Online.

Le Monde libertaire, nr. 1844, november 2022, 56 blz., prijs 4 euro. 

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: