Spring naar inhoud

Buiten de Orde. Van Activisme Tot Beschouwingen

22/01/2023

Het anarchistische kwartaalblad Buiten de Orde (BdO, nr. 4/2022) heeft veel aan de orde gesteld. Zo is er een aantal artikelen onder de kop ‘Internationale opstand’ – over Iran vooral, maar ook andere gewesten. Onder de kop ‘Theorie’ vinden we aandacht voor een aantal zienswijzen van een van de meest aansprekende figuren in hedendaagse anarchistische ‘kringen’, de enkele jaren geleden te jong overleden Amerikaanse activist en antropoloog David Graeber. Van de artikelen in beide sectoren (Opstand/Theorie) valt heel wat op te steken. Maar natuurlijk is er meer in dit nummer van BdO te vinden.

Met muziek

Naast de hierboven aangegeven behandeling van onderwerpen vinden we in dit nummer ook een aantal verslagen over activiteiten als: de Anarchistische Boekenbeurs Amsterdam, het jaarlijkse protest tegen de Kraakwet, wat er in Ter Apel plaatsvond, het Woonstrijdkamp in Groningen. Onder de kop ‘Beschouwingen’ vindt men bijdragen over: Fascisme in Italië – honderd jaar later, Pleidooi tegen het weekendactivisme, de heroriëntering van Rudolf Rocker naar het gemeentelijk socialisme.

Wat de rubrieken aangaat, is Sjakoo’s Boekentips goed gevuld. Ook treft men twee nieuwe rubrieken aan over muziek, verzorgd door Christiaan Verwey, de ene ‘Soundtrack voor de revolutie’ genaamd en de andere ‘Een graai uit de kast’. Kortom, tezamen een aangename mix van theorie en praktijk over en vanuit een libertaire optiek.

Gele hesjes

Net te laat voor dit nummer van BdO om te signaleren was, dat het verschijnsel ‘Gele Hesjes’ opnieuw van zich liet horen. Niet de repetitie van wat een aantal jaren geleden onder die naam de kop op stak, maar meer in de zin van het actievoeren in de ‘Gele hesjes stijl’. Het gaat dan om de zelforganisatie van de woedenden, van belangengroeperingen (waaronder in Frankrijk enkele weken geleden nog de huisartsen) en wel buiten de bekende vertegenwoordigende kaders om zoals politieke partijen en burgerlijke vakbeweging, want een zelforganisatie zonder leiders. Een kernpunt is ook of er al dan niet sprake is bij die ‘woedenden’ van een antikapitalistische insteek. Maar dat is wellicht iets voor later. In ieder geval liet de Belgische maatschappijcriticus Raoul Vaneigem zich daarover al uit in zijn (Nieuwjaars)-groet aan de Gele hesjes (zie Online).

Thom Holterman

Buiten de Orde, nr. 4/2022, 75 blz., prijs 3,50 euro.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: