Spring naar inhoud

De Strijd Verloopt Niet Stijlvol

12/05/2023

We hebben het aan David Snug te danken, zegt Ernest London van Bibliothèque Fahrenheit 451, dat Snug – met een koevoet – sociale kritiek in strips heeft geïntroduceerd: eerst een met kritiek op arbeid en daarna een gericht op communicatietechnologieën. Met zijn nieuwe werk getiteld La lutte pas très classe (De strijd verloopt niet stijlvol), en vooral met zijn raspende gevoel voor humor – marxistische Groucho-tendens –, documenteert hij de centrale rol van de klassenstrijd.

LaLuttePasTresClasse.png

Hij blijkt getroffen te zijn door slogans geschreven op de muren van de stad, zoals: ‘feminisme zonder klassenstrijd is persoonlijke ontwikkeling’, ‘ecologie zonder klassenstrijd is tuinieren’. Plotseling begreep hij dat we juist alles moeten onderzoeken door het prisma van klassenstrijd. Waarom? Omdat…: ‘Politieke analyse zonder klassenstrijd is reactionaire propaganda!’. Vanaf dat moment produceerde hij een vijftigtal verbeeldingen, ter illustratie van zijn eigen slogan, ter illustratie van de absurditeit van de depolitisering van alles, de ijdelheid van goede bedoelingen, de hypocrisie van vele toespraken.

Een abattoir zonder klassenstrijd is een abattoir. De koe denkt: ‘Het is geruststellend te weten, dat ze mijn kop gaan inslaan met respect voor het dierenwelzijn’

Tot onze grote vreugde verzoent David Snug intersectionaliteit en klassenstrijd. 

Ernest London (Vertaling Thom Holterman; integraal te vinden op de site van Bibliothèque Fahrenheit 451 inclusief enkele verbeeldingen, zie Online.)

Snug, David, La lutte pas très classe, Éditions Nada, Paris, 72 blz., prijs 10 euro.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: