Een Soort Guerrilla En Een Danspasje
Eind maart was er een honderdtal culturele plaatsen bezet in Frankrijk. Het doel was om theaters te heropenen en banen te verdedigen. De kunstenaars, verenigd in een collectieve strijd, stelden eisen die verder gingen dan de status van partime of op basis van een nul uren contract werkende kunstenaars en die alle beroepen omvatten. Wat als we getuige zouden zijn van de geboorte van een gezonde opstand? Want gezond verstand is afwezig. Frankrijk wordt geregeerd door een persoon, Macron, die de rol van keizer speelt – zoals op de voorkant van het aprilnummer van Siné Mensuel afgebeeld. Nederland doet daar niet voor onder. Dat land kent een minister-president als leugenaar met aan zijn broek een motie van afkeuring. Toch draait hij zijn rondjes. In Siné speelt de van oorsprong Nederlandse cartoonist Willem daarover zijn nummer.
De Quadrature du Net voert een soort guerrilla
Siné Mensuel heeft het maandelijkse vraaggesprek dit keer met Félix Tréguer. Die is verbonden aan het Centrum Internet en Maatschappij van het CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique). Hij houdt zich bezig met de geschiedenis van het toezicht door de inlichtingendiensten. Hij is lid van de Quadrature du Net, een vereniging die in 2008 is opgericht om de grondrechten te beschermen in het licht van de digitale technologieën en om de Franse en Europese overheden aan te klagen als die over de schreef gaan.
Vraag Siné: ‘Sinds 2008, hebben jullie niet stilgezeten. Er hebben veel teksten en wetten het licht gezien, die individuele vrijheden hebben beperkt…’
Tréguer: ‘Sinds 2009 voert de Quadrature du Net een soort juridische guerrilla. In die tijd zaten wij in de parlementaire kantoren van de Nationale Assemblee om amendementen te analyseren en argumenten te schrijven om de oppositie tegen de Hadopi-wet te leiden [wet betreffende auteursrecht op Internet]. Wij zijn ook opgetreden tegen de in 2011 aangenomen Loppsi [wet betreffende oriëntatie en programmering voor binnenlandse veiligheid], die voorzag in het administratief blokkeren van websites. En vandaag is de digitale technologie zo aanwezig dat er een proliferatie is van vrijheidsberovende wetsvoorstellen waartegen we in het geweer komen.’
Zo loopt het vraaggesprek twee pagina’s door. Mensen die in de beschreven sector actief zijn mag ik wijzen op de site van Quadrature du Net (Online). We treffen ook twee pagina’s over Cultuur sta op, een actie om onder meer aandacht te schenken aan de ondermaatse positie die bijvoorbeeld mensen bezetten werkend in de film- en theaterwereld. ‘Willem’ blaast daarvoor zijn deuntje mee:
Thom Holterman
Siné Mensuel nr. 106, April 2021, 32 blz., prijs 6,50 euro.