Spring naar inhoud

Actievoeren. Campagnes Om De Wereld Te Veranderen

10/09/2012

 Er zijn onnoemelijk veel manier om actie te voeren. Wie de site van de DÉSOBÉISSANTS (Ongehoorzamen) bezoekt, krijgt daar een indruk van. Het betreft een collectief dat in 2006 met een actie tegen nucleair wapentuig (missile M51) begon. Het collectief bestaat uit activisten uit de hoek van de andersglobalisten, maar ook uit (politiek) onafhankelijke geëngageerde burgers, mensen uit de diverse ecologische bewegingen en deelnemers aan niet-gewelddadige acties. Het collectief organiseert niet alleen acties, het verzorgt ook stages in de sfeer van burgerlijke ongehoorzaamheid. Voor meer informatie, klik HIER.

Een specifieke vorm van actievoeren is die van de petitie. Daar richt CHANGE (Verandering) zich met name op. Dit betreft een platform voor sociale actie om iedereen een middel in handen te geven, waarmee campagne gevoerd kan worden om de wereld te veranderen. Duizenden onderwerpen zijn denkbaar om een petitie op te starten. Daarbij gaat het vooral om invloed uit te oefenen, door een misstand wereldkundig te maken en het stoppen ervan te bevorderen. De voertalen zijn onder meer Engels, Frans, Spaans, Turks (Nederlands trof ik niet aan).

Om een petitie van de grond te krijgen moet men drie basisvragen beantwoorden:

• Tot wie richt de petitie zich? (Een bepaalde organisatie? Een overheidsinstantie?).

• Wat verlang je van hen? (Ergens mee stoppen, bijvoorbeeld).

• Waarom is het belangrijk wat je wilt bereiken? (Leg uit waarom iemand deze petitie zou moeten ondersteunen). Voor meer informatie, klik HIER.

Zo loopt er een petitie om te stoppen met het promoten van stierengevechten bij kinderen door het Futuroscope (een van de grootste parken voor kinderen in Frankrijk).

 Internationaal lopende petities zijn evenzeer mogelijk. Vergelijk de petitie ten behoeve van de vrijlating van de bandleden van Pussy Riot (klik HIER) en waarvoor een Poetin chanson is geschreven, die als volgt gaat (overgenomen uit Siné Mensuel nr. 12, september 2012):

[ThH]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: