Spring naar inhoud

Het Fort Van Sjakoo. 35 Jaar Libertaire Boekhandel

12/01/2013

logo_sjakoo

In november 2012 was het 35 jaar geleden dat Het Fort van Sjakoo werd opgericht. En zoals Het Fort het zelf zegt, is het: ‘Specialized in libertarian and radical ideas from the first tot the fifth world and beyond…’. Volgens Het Fort heeft het een duidelijke functie als aanlooppunt en informatievoorziening voor doorgewinterde radicalen, beginnende maatschappijcritici en al dan niet verdwaalde toeristen.

Een jubileum dus en dat wordt gevierd op 26 januari 2013 in en buiten de vestiging van de boekhandel aan de Jodenbreestraat 24 te Amsterdam vanaf vijf uur. Op het programma staan ondermeer de presentatie van de heruitgave van het boek ‘Anarchisme breekt door in de beeldende kunst – Kunst en anarchisme in Nederland tussen 1880-1930’ en het spelen van de band Het Brandt, Nederlandstalige folk-blues uit Nijmegen.

Anarchik.1

35 Jaar boekhandel Het Fort van Sjakoo

Ons collectief draait nagenoeg soepel – ach, het piept en kraakt soms een beetje – en met plezier. Het afgelopen jaar was zakelijk geen makkelijk jaar voor ons. We zijn meer dan 10% gekelderd in omzet. Dat komt waarschijnlijk deels door de crisis die ook onze klanten voelen. Verder heeft het natuurlijk ook te maken met de maatschappelijke omslag naar digitaal lezen en de concurrentie van snel leverende onlinebedrijven. Het is maar goed dat we geen loonkosten hebben en de laagste huur van de straat betalen. Door een combinatie van politieke inhoud en praktische lapmiddelen draaien wij voorlopig dus nog wel door.

Het kan echter geen kwaad wat reclame te maken: we hebben sinds kort een wekelijkse aansluiting bij het Centraal Boekhuis waardoor we de meeste gangbare boeken binnen een week kunnen leveren. Je kunt nu dus ook voor andere titels bij ons terecht. Denk aan non-fictie, romans, woordenboeken, schoolboeken, enzovoort.

Wat is er verder te melden over het Fort?

We hebben een anarchistisch mobiel schoolproject op de Filippijnen financieel ondersteund met een bijdrage voor hun bibliotheek. Een lezing in het Fort met een van de initiatiefnemers uit Manilla in september ging wegens visumsores helaas niet door. We hebben succesvolle stands gedraaid onder andere in Gent, Appelscha en Bochum. Rond 4 mei hebben we twee lezingen gehost in de winkel. Eén van een Joodse oud-buurtbewoner die vertelde over de oude Jodenbuurt, en een lezing over de Duitse anarchist Erich Mühsam. Begin december organiseerden we een boekpresentatie van een nieuwe vertaling van Max Stirners ‘De Enige en zijn

Eigendom’. Om de woensdagavond vergadert ons collectief over het assortiment en andere lopende zaken. Vanaf 16 januari zijn de lessen Nederlands, ‘Dutch for Barbarians’, weer terug op de overgebleven woensdagavonden.

Anarchik.4

We zijn in 2012 overgestapt op windenergie via Windmolencoöperatie de Windvogel. We verspreiden nu ook folders voor hen om voor hun initiatief, buiten de grote maatschappijen om, te werven. Met name Merijn en Joris hebben dit afgelopen jaar veel tijd en energie gestoken in de bouw van een nieuwe database. De nieuwe database is gemaakt in OpenERP, een open source programma. We zijn nu voorgoed af van de Microsoft software, dus dat is mooi. Voor het komende jaar is de bouw van een nieuwe website gepland. Eind oktober wijdde het Parool een dubbele pagina aan het 7e lustrum van onze boekhandel. Na gering gesteggel leverde dat een heel aardig artikel, plus een centerfoldformaat foto van Jeroen, op.

De afgelopen jaren blijkt steeds weer hoe lastig het is de kelderruimte onder de boekwinkel succesvol te gebruiken. Sinds september 2012 is deze nu gelukkig in gebruik als atelierruimte en plek voor ongeregelde presentaties en een do-it-yourself zine-bibliotheek, ZsaZsa Zine & Comic Library. Wij wachten met spanning af hoe dit zich verder ontwikkelt en wensen het collectief veel plezier met de ruimte en al hun plannen!

Plannen

Naast de presentatie van een heruitgave van een doctoraalscriptie ‘Anarchisme breekt door in de beeldende kunst’ van de hand van onze medewerkster Andrea hopen we in de loop van 2013 een nieuwe boekpresentatie te verzorgen. Die zal dan gewijd zijn aan de nieuwe studie van de Amsterdamse historicus Dennis Bos over de beeldvorming wereldwijd over de Parijse Commune. Voor andere presentaties of lezingen houden we ons aanbevolen.

Crisis of geen crisis, Oud- of Nieuwjaar, uitbuiting en repressie zijn van alle tijden, en verzet dus ook. Het Fort ziet er altijd naar uit zand in de machine te strooien waar het kan en een verbindende factor te zijn voor iedereen die daaraan werkt. Tot ziens in 2013, op straat en in de winkel!

Meer informatie?

Tel: +31 (0)20-6258979

Info@sjakoo.nl

Voor de site van Het Fort van Sjakoo, klik HIER.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: