Spring naar inhoud

Denken En Doen: Anarchisme Als Activistische Gemeenschap En Manier Van Leven

28/08/2018

Ik besef dat het er niet snel van komt om vanuit Nederland naar het hieronder vermelde seminaar te gaan. Maar beide libertairen, Amedeo en Eduardo, ken ik al tientallen jaren en een activiteit als deze kan ik niet onvermeld laten. De militante levens van Amedeo Bertolo (Milaan 1941-2016) en Eduardo Colombo (Buenos Aires 1929-Parijs 2018) vertegenwoordigen een anarchisme dat probeerde denken en handelen te combineren op een manier die het traditionele politieke rijk zou overstijgen zonder in een individualistische levensstijl te vervallen.

Hun ideeën en existentiële ervaringen vermengden zich noodzakelijkerwijs met de vele andere die in de afgelopen decennia bijdroegen aan het omvangrijke vernieuwingsproject van het anarchisme. In de loop van de tijd omvatte dat project zowel organisaties voor sociale actie als redactionele of culturele projecten zoals “A Rivista Anarchica”, “Volontà, l’Atelier de Création Libertaire, “Rèfractions”, elèuthera, de CIRA van Lausanne en, uiteraard, de Centro studi libertari di Milano en l’Ateneo degli imperfetti di Marghera…

 

Een collectieve inspanning die een hele reeks belangrijke thema’s aan de orde heeft gesteld, zoals de onafscheidelijkheid van denken en handelen, de constructie van een anarchistische beeldtaal, de vele manieren van sociale verandering, heterodoxie als methode en niet in de laatste plaats manieren om de onvervreemdbare kern van anarchisme over te dragen aan verschillende generaties: logo’s (rationeel discours), pathos (emoties), ethos (waarden) en praxis (actie).

Dat zullen de thema’s zijn van het seminarie, want zo’n collectief denken houdt nooit op: de centrale principes van het anarchisme moeten voortdurend met passie en ontgoocheling worden heroverwogen als het een effectief instrument wil zijn om de wereld te veranderen, en tegelijkertijd een existentiële keuze die de waarden van het hier en nu belichaamt. [Bewerking uit het Engels, ThH.]

Seminaar

Een seminaar over hedendaags anarchisme, vertrekkend van de militante gedachten en levens van Amedeo Bertolo en Eduardo Colombo. Georganiseerd door: Laboratorio Libertario/Ateneo degli Imperfetti di Marghera en het Centro studi libertari/Archivio Giuseppe Pinelli di Milano.

Sprekers:

  • Mimmo Pucciarelli (Lyon), Two militant biographies, from political anarchism to existential anarchism
  • Marianne Enckell (Lausanne), I became an adult with them…
  • Nico Berti,, The basis of anarchic thought
  • Tomás Ibáñez (Barcelona), Similarities and differences in the thought of Amedeo Bertolo and Eduardo Colombo

Open debat onder leiding van Heloisa Castellanos (Paris), Francesco Codello, Paolo Finzi, Elis Fraccaro, Mário Rui Pinto (Lisboa), Toni Senta,  Claudio Venza… (translation from Spanish).

Wanneer en waar?

Zaterdag, 15 September, 2018: 10,30-13,00 /15,00-18,30

Ateneo degli Imperfetti, Via Bottenigo, 209, Marghera-Venezia (Italië)

Meer informatie: zie de site Centro Studi Libertari

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: