Spring naar inhoud

Partij Politiek: Burgers Houdt Uw Ogen Open

14/03/2020

Wat is er in Frankrijk aan de hand op het politiek vlak? Hetzelfde als in Nederland: er wordt zand in de ogen gestrooid van de burgers. Door alle partijen: ze zeggen het ene en doen het andere. Door politici die in een handomdraai donderpreken houden tegen zaken zijn, die zij zelf ooit gestart hebben. Zand, wat zeg ik, zandstormen! Siné Mensuel nr. 95 maakt het duidelijk met de voorkant van het maartnummer:

‘Burgers, hou je ogen open! Als u stemt voor de gemeenteraadsverkiezingen, pas dan op, de kandidaten komen gemaskerd naar voren. Of liever gezegd zonder politiek etiket. Het is modieus om elke verwijzing naar een partij te verwijderen. Het zou sommige mensen kunnen ontmoedigen… Dus, onderzoek zorgvuldig wat er achter de portretten van de lijst verborgen zit, zoals sporen van PS (Parti socialiste; oud-president Hollande), LR (Les Républicains; oud-president Sarkozy)… van niets, van recyclebaar afval, 100% gemaakt in RN (Rassemblement national; van Marine Le Pen) of in olie gebakken van LREM (La République en marche; rechtstreeks de portemonnee in van de superrijken; Macron), bedorven voedsel, etc...

Saillans, participatieve democratie

In dit grote politieke kringloopbedrijf zijn er nog steeds burgerlijsten, zoals in Saillans. Van het voorbeeld van de participatieve democratie dat daar is uitgewerkt, wordt een van de kroniekschrijvers, Jean-Pierre Bouyxou’s, lyrisch. Hij haalt daarbij een boek aan van Maud Dugrand, die dit heeft opgedragen aan Saillans, een dorp met 1300 inwoners in de Drôme. Het boek is getiteld La petite république de Saillans. Une expérience de démocratie participative (2020).

Het is waarschijnlijk een van de weinige gemeenten in Frankrijk waarvan de bevolking zich voorbereidt om deze maand met een verlicht hart naar de stembus te gaan. Geen flauwekul op de loer.

De gemeenteraadsleden oefenen geen enkele macht uit. De burgemeester is er slechts omdat de wet vereist dat de gemeente er een heeft. Alle beslissingen worden collectief genomen, na debatten waaraan iedere dorpeling kan deelnemen. Dat is wat ze participatieve democratie noemen. Het lijkt erop dat ze het Rutte voorhouden met zijn geflopte Participatiewet…

Macron mag ze niet, de gewone Fransen, maar ze zijn aanwezig

Ja, bij Siné Mensuel. Zelfs als Macron het niet wil, zijn ze hier! Over zes pagina’s doen zij het woord. Zij die in opstand zijn gekomen. Op straat, in de stakingen, in de demonstraties, in de gevechten voor een beter leven, tegen de pensioenhervorming, de werkomstandigheden, tegen het vuile leven veroorzaakt door het presidentiële liberalisme. Portretten van twee gele vesten, een student, een journalist, een verpleegster, een metrobestuurder, een leraar en een onderzoeker. Zes pagina’s waarin ze vertellen over hun strijd, hun woede, hun hoop. Onveiligheid, wreedheid, verkwanselen van bevoegdheden. “Allemaal samen”. Voor de vereniging van de strijd en klaar om te vechten.

Anticorruptie

Siné Mensuel stelt ook corruptie aan de kaak en de dubieuze transacties, het overschrijden van de rode lijnen tussen overheidsgeld en persoonlijke portemonnee. Daarover gaat het maandelijkse vraaggesprek, nu met Éric Alt, lid van de rechterlijke macht, en vicepresident van het door hem en een andere persoon in 2002 opgerichte Anticor (een non-gouvernementele organisatie die tegen corruptie strijdt). Hij vertelt het verhaal van de onophoudelijke strijd om het politieke leven van zijn corrupte schurken te ontdoen. ‘Kijk’, zegt hij, ‘als het justitiële apparaat voldoende middelen kreeg, waren wij niet nodig’. Het is anders en hij concludeert voor Frankrijk wat ik voor Nederland beschreef. Éric Alt: ‘…men zou justitie de noodzakelijke middelen moeten geven. Maar alles verloopt volgens een politieke wil die gericht is op het beperken van de middelen. De echte maatschappelijke vraag is: wil men een maatschappij die bestuurt wordt op grond van blote machtsuitoefening of door een rechtstaat?’.

“Er zijn veel ongedisciplineerde mensen nodig om een vrij volk te maken”. Het zou een anarchist kunnen zijn die dit heeft gezegd, het betreft evenwel de geïnterviewde…

[ThH]

Siné Mensuel, nr. 95, maart 2020, 32 blz., prijs 6,50 euro.

Advertentie
One Comment leave one →
 1. Nayakosakamakishym ( een trans raciaal persoon uit Hilversum ) permalink
  14/03/2020 14:37

  In partijpolitiek heb je altijd twee kanten. Zij die beleid maken en uitvoeren. En zij die dan voor de vorm oppositie mogen uitvoeren. Gecontroleerde oppositie. Wij doen alles en dan mogen jullie SPers voor de vorm een beetje ‘schreeuwen aan de zijlijn’

  En dan kunnen wij dat weglachen en zo blijven we om elkaar heen dansen. Maar er is geen daadwerkelijke interactie, geen daadwerkelijke wisselwerking, uitwisseling van ideeën of wat dan ook. Er is geen respect ook. Rutte heeft geen respect voor de oppositie partijen. Hij gedoogd het een beetje en doet er vervolgens minzaam over. SP, PVV, PVVD, FVD,Bij1 al die oppositie bewegingen ( van links, tot groen tot extreem rechts ), zitten er allemaal voor de vorm. Ze zitten er voor de kat zijn kut, zou je kunnen zeggen.

  Wij bepalen alles en jullie mogen daar dan iets van vinden, maar dat veranderd dan niets, maar je mag het wel zeggen, maar het veranderd niets.

  Kapitalisme en democratie staan sowieso recht tegenover elkaar. Machtige mega bedrijven kapen ‘de democratie’ en voeren hun beleid door. Met ‘de coalitie’ als haar spreekbuis. Alleen als je een schaap bent, snap je dit niet. Of wíl je het niet snappen. Je wilt in je waanbeelden blijven geloven.

  Ik sprak eens een of andere ambtenaar, die best wel hoog in de hierarchie zat etc, van het systeem. En ik zag zijn gezicht wel betrekken, toen ik over anarchisme begon. SP, dat kan hij weglachen. Maar anarchisme, daar had hij meer ontzag voor en hij vond het stukken minder grappig. Dat betekend dus dat ‘we’ iets goed doen. ‘Wij’ zijn ongrijpbaar en onvoorspelbaar, daarom zijn ze bang voor ‘ons’ .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: