Spring naar inhoud

Antisysteem – Een Goed 2022

14/01/2021

Het jaar 2020 had het niet. Of juist wel…als je aan het coronavirus denkt. De Nederlandse star van doorgeleerden op het vlak van virussen, mevr. Koopmans, hoogleraar Virologie, wist begin dat jaar, dat het coronavirus niet in Europa zou verschijnen. Toen het er spoedig daarna wel was, wist zij te melden dat het niet besmettelijk zou zijn. Die twee beweringen zijn uit haar mond te vernemen; ik heb ze verwerkt in deel zes over wetenschapskritiek (klik HIER). Ik licht daar toe dat mevr. Koopmans misschien wel veel kennis heeft van virussen, maar als het om voorspellen gaat komt zij niet verder dan wat ik ‘intuïtieve calculatie’ noem. Ik omschrijf dat als ‘inschatten op grond van ervaring gecombineerd met wat je gevoel je ingeeft’. Anders gezegd, het betreft een overschatten van je eigen kennis. Je zegt namelijk meer dan je kan waarmaken. Maar omdat je wetenschapper bent, word je geloofd. En daar ligt het verband tussen wetenschap en geloof… De wetenschapper is tegelijk priester! Wat blijken we in 2020 te zijn opgeschoten als het om rationaliteit gaat? We blijken nog steeds aan vogelschouw en raadplegen van een orakel te doen. 2020, een jaar om te vergeten.

Hebben we dan niets aan wetenschap? Dat zeg ik niet. We moeten die wetenschappers niet geloven! 2020 kon gewoon niet meer goed komen. Wel, dan 2021. Met alles wat in korte tijd over en van Trump los kwam, om maar bij een idioot te blijven, is dat jaar ook al voorbij. Want dat is meer dan goed voor een jaar. Kortom, een jaar om nu al te vergeten. Een ‘goed 2022’ dus volgens Siné Mensuel nr. 103, januari 2021:

Antisysteem

In de politiek wordt door bepaalde partijleiders regelmatig gesproken over het opereren vanuit de antisysteem-gedachte. Dat is leugen en bedrog van hen. Het eerste wat zij gedaan hebben is zichzelf in het systeem te hebben ingevreten. De een is bijvoorbeeld op universitair niveau gepromoveerd, terwijl de ander miljardair is omdat die poen van zijn vader gekregen heeft. Vervolgens zijn ze ten bate van zichzelf en hun ego (want narcisten zijn en blijven het) doorgegaan met mensen om de tuin te leiden. Ze hebben zich daarna ontpopt als demagoog, autocraat, antisemiet, complotdenker, neofascist of noem maar op. Het behoort allemaal tot het bestaande systeem. Niets van antisysteem!

Siné Mensuel heeft evenwel iemand ontdekt die echt vanuit de antisysteem-gedachte werkt. Geschreven wordt over Pascal Poot, die op vijfjarige leeftijd al bezig was om zaadjes te laten ontkiemen. Maar vijftig jaar later, zo noteert Siné heeft deze Poot, deze anti-lobby, lange tijd buiten de wet om, groenten-variëteiten gekweekt. Hij heeft dat gedaan zonder ze te ‘bewerken’, toch zijn ze resistent geworden tegen vele ‘aanvallen’ van buitenaf. ‘Ze zijn op een harde manier ontwikkeld, in de volle grond, zonder water, zonder kunstmest, zonder pesticides. Daardoor zijn ze resistent geworden, omdat ze (de zaden en de planten daaruit) zich hebben weten aan te passen’, aldus Pascal Poot. De vruchten van zijn planten bevatten 10 tot 20 keer zoveel vitamines, dan de troep die we door toedoen van Monsanto alias Bayer (en anderen) te eten krijgen.

Kortom, we hebben geen Monsanto en meer van die agro-maffia nodig. We kunnen voor ons zelf zorgen. Het eerste wat wij, het gewone volk, moeten doen is het hele systeem van tafel schudden. Zo ziet men het in Siné Mensuel:

De handen van het gewone volk

Verder vindt men in dit nummer een uitgebreid vraaggesprek met een jonge Franse opvoeder naar aanleiding van zijn onlangs gepubliceerde boek. Hij is namelijk ook ervaringsdeskundige. Als zeer jong kind werd hij in een gastgezin geplaatst. Dat was een aangename ervaring, maar dat gezin ging op enig moment verhuizen (naar een ander departement in Frankrijk). Daarom moest hij dat gezin verlaten (tegen zijn wil en tegen de wil van de gastouders). Daarna volgde een reeks van ellende-verhalen over onkundige opvoeders, incompetente zorgverleningsorganisaties, afbraak-kindertehuizen. Van alles dus wat je ook over geestelijke gezondheidshulpverlening in Nederland leest: hoe het mis gaat, welke incompetentie er heerst, tot aan de psychiatrische zorgverlening aan toe (breek mij daarover overigens de bek niet open). Geen stuk om vrolijk van te worden. Maar daarnaast in Siné natuurlijk de rubrieken, veel strips en cartoons…

Thom Holterman

Siné Mensuel, nr. 103, januari 2021, 32 blz., prijs 6,50.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: