Spring naar inhoud

De Ergernis Van De Monarchie: Hoge Kosten

29/04/2013

Dat is het beste zichtbaar in het salaris van de Koning. Willem-Alexander gaat net als zijn moeder € 825.000 per jaar verdienen. In de Grondwet is verankerd dat hij hierover geen belasting hoeft te betalen. Maar de Tweede Kamer kan in vrijheid beslissen over het salaris van de Koning.

Als Willem-Alexander belasting zou moeten betalen, zou hij ongeveer 11 maal het salaris van een minister verdienen. De zwaarte van zijn functie geeft hiertoe echter geen aanleiding. Een salaris dat zich oriënteert aan de Balkenende-norm van ca. € 150.000 netto zou ruim voldoende moeten zijn. Ter vergelijking, de president van de Verenigde Staten verdient ca. $ 400.000, de Bondspresident van Duitsland € 199.000 en de Koning van Spanje € 150.000. Alle drie betalen ze gewoon belasting.

MonDemo

Burgerinitiatief

Het burgerinitiatief van het Nieuw Republikeins Genootschap om de aanpassing van ’s konings salaris op de Kameragenda te krijgen heeft al meer dan 21.000 handtekeningen. Met uw ondertekening (volg de link hieronder) neemt de kans toe dat het door de Kamer in behandeling moet worden genomen! Daarvoor zijn 40.000 geldige ondertekeningen nodig.

De 825.000 euro (belastingvrij!) die de koning gaat verdienen zijn exclusief vergoeding van kosten voor zijn hofhouding. Daarvoor krijgt hij jaarlijks ook nog eens bijna 4,5 miljoen. En dat is nog niet alles. Want ook de mensen voor zijn huisvesting, vervoer, beveiliging etc. kosten geld. Daarvoor staat het bedrag van jaarlijks 17,8 miljoen op de begroting.

Doe mee om het burgerinitiatief ‘Het salaris van de koning’ te laten slagen en teken ook; zie de site ‘Het salaris van de koning’, klik HIER.

Advertentie
One Comment leave one →
  1. 29/04/2013 21:31

    Nog wat bedragen: de kosten van WA’s inhuldiging belopen tot nu al ongeveer 50 miljoen euro. In totaal kost de monarchie Nederland per jaar zo’n 115 miljoen euro. Beatrix’ pensioen gaat jaarlijks ongeveer 7,2 keer de Balkenende-norm (130% van het jaarsalaris van de premier, voor 2013 gesteld op 194.000 euro) bedragen. Maxima krijgt als koningin rond de 1 miljoen per jaar. Dit alles et totale vermogen van de Oranjes beloopt bijna een miljard euro. Zie het goed gedocumenteerde artikel ‘Vorstelijk pensioen voor Beatrix’ door Piet van Asseldonk op
    http://weblogs.nos.nl/evenementen/2013/03/28/vorstelijk-pensioen-voor-prinses-beatrix/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: