Spring naar inhoud

Over ‘Strategische Staat’, Black Panthers En De Gezondheidszorg

13/11/2013

KopVac

Het Franse kwartaalschrift Vacarme wil laten weten dat het niet alleen een nieuwe site heeft gelanceerd, maar ook dat het herfstnummer is uitgekomen (nº 65, 2013). Daarvoor nodigt het iedereen uit om wat te komen drinken in Bar 61 in…Parijs. Laat ik mij maar op het nieuwe nummer concentreren.

Strategische staat

In een lang openingsartikel wordt van alles overhoop gehaald onder de titel ‘Een niet fascistisch leven’. Ik kan hier geen kant mee op. Wel leer ik ervan dat Marine Le Pen (Front National), met wie een Nederlands partijkopstuk van ideologisch dezelfde soort  onderonsjes heeft, strijdt tegen de ontmanteling van de publieke diensten. Daarbij wijst ze, aldus het artikel, op de noodzaak van het bestaan van de ‘strategische staat’.

Deze typering verkiest zij boven de ‘sterke staat’, want die heeft te veel een autoritaire geur. Men ziet hier duidelijk ook andere redenen voor deze woordkeus. Zo wordt er in Vacarme opgewezen dat de term zowel oplosbaar is in de militaire beeldvorming van het gaullisme als in het dirigisme van het Franse communisme. En daarmee zoekt zij contact met kiezers op die flanken. Dit gesjoemel met woorden heeft iets weg van hetgeen de NS ons verkoopt: iets een ‘sprinter’ noemen terwijl het gewoon een stoptrein blijft. Door de term sprinter te gebruiken lijkt het allemaal sneller te gaan, wat niet zo is.

Bij Marine werkt het ook zo. De term ‘strategische staat’ en de discussie daarover leidt de aandacht af van waarop juist antwoord moet worden gegeven: hoe zit het nu met het doen van voorstellen tot het laten opbloeien van collectieve zorgen op het vlak van de gezondheid, onderwijs, cultuur, transport, energie…? Dan blijft het stil, net als bij haar Nederlandse maatje.

Black Panthers

Informatief en zeer leesbaar is het vraaggesprek met een docente van de Universiteit van Colombia (New York) die het weinig gekende spoor volgt van een bepaald soort activisme van de Black Panthers eind jaren 1960: hun strijd om de gezondheidszorg voor de zwarte Amerikaanse bevolking.

Dat namen zij ter hand via het openen van klinieken voor de plaatselijke bevolking in de zwarte wijken van grote steden. Uiteraard werd dit veelal ruimhartig tegengewerkt door de ‘sterke staat’. De noodzaak van de klinieken legde bloot dat racisme en kapitalisme obstakels vormen voor de gezondheid van mensen! Dat is nog eens iets anders dan een zwarte pieten verhaal.

OmslagUitnodig

Dienen van het volk

In dezelfde lijn werkten de Porto Ricaanse Panthers in New York (1969-1972). Hier werd de paradox duidelijk tussen de gezondheidszorg als onderdeel van de handelseconomie en preventieve gezondheidszorg. Dat laatste werd tegengewerkt omdat een zieke een bron van inkomsten is voor ziekenhuizen en medici. Veel rumoer ontstond er toen de Young Lords (zoals deze Porto Ricaanse Panthers zich noemden) tot vormen van directe actie over gingen.

Zo zetten zij een grootscheeps tuberculose onderzoek op. Het gemeentelijk ‘apparaat’ had daarvoor wel een aangepaste bedrijfswagen, maar die werd onregelmatig gebruikt. Op enig moment hebben zij die opgeëist en het bedienend personeel gevraagd hen bij te staan. In het artikel wordt beschreven hoe deze vorm van directe actie tot een succes werd.

Beelden van strijd

Verder vindt men in dit nummer, naast een beschrijving van de sociale onrust in Egypte, twee jaar na de val van Mubarak, ook een interview met een filmer/documentaire maker in onrustige gebieden.

Wat ik de meest interessante bijdrage vindt in dit nummer is het vraaggesprek met de Franse filosoof en historicus Jean-Baptiste Fressoz, onder de titel ‘De vrolijke Apocalyps en het Antropoceen’. Hij pleit voor de herpolitisering van de geschiedenis aan de hand van de ecologie. Het vraaggesprek zal ik in een apart item op deze site bespreken.

Thom Holterman

VACARME nummer 65, herfst 2013, 235 blz., prijs 12 euro. Voor de nieuwe site van dit tijdschrift, klik HIER.

Aantekening

Voor een samenvatting het vraaggesprek met Jean-Baptiste Fressoz, klik HIER.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: