Spring naar inhoud

Olie Delven In Teerzandvelden? Niets Aan De Hand

27/02/2015

Suncor

De bovenstaande foto zou genomen kunnen zijn in een 19de eeuws Engels industriegebied of in het 20ste eeuwse Duitse Ruhrgebied, of in… Het gaat hier om het 21ste eeuwse oliewingebied in Alberta (Canada) op 5 februari van dit jaar. Het betreft het industrieterrein van de Canadese oliemaatschappij Suncor. In een open mijngebied wordt hier bitumenachtig zand gedolven, waaraan olie wordt onttrokken. Per vat olie levert alleen al het productieproces 73 tot 83 kg CO2 op (in vergelijk daarmee: 35,2 kg voor een vat conventionele olie). Dat men in de 19de eeuw het niet zo nauw nam met het milieu kan (eventueel) nog aan onwetendheid worden geweten. Nu kunnen we zeggen, dat de firma Suncor, haar aandeelhouders, de vergunningverlenende en controlerende nationale en regionale overheden willens en wetens alles vernietigen dat in de weg zit om inkomsten te vergaren. Het is dus een ware terreur die op zo’n gebied wordt losgelaten. Het nietsontziende karakter ervan heeft iets fundamentalistisch: niet alleen het religieuze maar ook het industriële type leert dat het over lijken gaat.

Teerzand

Paginagroot wordt de gang van zaken door het Franse dagblad Le Monde van 20 februari 2015 beschreven. Ondanks vele alarmerende berichten over de enorme negatieve invloed die het delven naar olie uit teerzand aldaar op mens en milieu heeft, gaat men rustig door. 800 km2 noordelijk bos is gekapt, de kariboe (hertensoort) dreigt te verdwijnen. De enorme hoeveelheden water die het proces nodig heeft en onttrokken worden aan de rivier de Athabasca laten de waterspiegel ervan verontrustend zakken. De enorme hoeveelheden vuil en giftige stoffen die er weer in worden gedumpt, doodt het leven in die rivier, maakt het vissen er in zeer ongezond (autochtone groepen bewoners haalden er hun maaltijd uit). Luchtvervuiling is schrikbarend, merkwaardige kankersoorten worden gemeld. Niets aan de hand dus.

Al meer dan tien jaar wordt er gevraagd om degelijk en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Maar ook in Alberta (Canada) lopen er ministers rond van het type H. Kamp en volksvertegenwoordigers van het type R. Leegte (beide van de VVD zijn): pappen, nathouden en liegen.

Zo is er in Alberta wel onderzoek naar de luchtkwaliteit in het oliewingebied, maar het opsporingssysteem richt zich slechts op twee stoffen. Die zijn net niet zo belangrijk. Naar andere stoffen die wel belangrijk zijn, blijken niet in detectiesysteem te zitten. Ook hier is weer duidelijk: als Suncor het gebied verlaat, dan is het kompleet verwoest (net zo als Groningen is ingestort). Zij heeft de winst opgestreken en als er dan, later, geld gestoken moet worden in het herstel, dan draait daar de ‘gewone’ belastingbetaler voor op. Niets aan de hand dus.

Geen idee wanneer iedereen wakker wordt en gezamenlijk opstand organiseert, daar en hier.

Thom Holterman

[Foto overgenomen uit Le Monde van 20 februari 2015.]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: